22 November 2011

NOVE SERIJE

Life's Too Short




Šta da mislim o seriji u kojoj je u prve dve epizode gostujući Liam Neeson bio najzabavniji momenat?! (Liam Neeson rules!) Pri tome njen ko-autor, Ricky Gervais, izjavljuje da je ovo "najsmešnija stvar koju je ikada radio". A nije.

U sada već iritantnom maniru kvazi-dokumentarističkog šatro-rijalitišouovskog praćenja ljudi i događaja (Office, Parks And Recreation, Modern Family), Life's Too Short, dakle, prati život najpoznatijeg glumca među "malim ljudima" (i obrnuto)- Warwicka Davisa. Kako nam wikipedia otkriva na ideju su došli (Gervais i njegov kreativni partner Steven Merchant) kada su sa Davisom radili na Extras, kada im je on pričao o svojim ličnim i profesionalnim mukama. Na papiru sve to je bez sumnje izgledalo kao da ima veliki potencijal...

Na ekranu- pa ne baš. Međutim, problem nije u Warwicku i njegovom životu, problem je u Gervaisu i Merchantu koji na isti način na koji su nam uvalili The Office (ima li kraja blamovima?) i Extras (ima li kraja blamovima i poniženjima?) pokušavaju da nam komično razigraju Warwickov život. Smanjite Gervaisa na njegovu visinu i imaćete Extras, stavite Davisa u fabriku koja se bavi prodajom papira i dobićete Office.

Većina komičnih scena potiče od Davisovog gervaisovskog zaticanja u situacijama u kojima ili on nije svestan sopstvenog blamantnog ponašanja ili trpi skoro nehuman tretman od strane drugih ljudi, pa su njegovi napori da to prevaziđe klackanje između blama i poniženja.

Warwick je dobar. Johnny Deppovo (gost u drugoj epizodi) uzvraćanje udarca za prozivke na dodeli Golden Globe nagrada je lep primer da komičar (Gervais) ume da se dosta oporo našali i na svoj račun. Ali "comedy gold" o kome Gervais priča dao je jedino Liam Neeson kao holivudska zvezda koja pokušava da uđe u svet improvizacione komedije vicevima o Sidi. Urnebesno!

Ću gledati, jer sve što dolazi od firmi Gervais/Merchant i Lucas/Walliams i dalje funkcioniše kao najefikasniji anti-depresiv za "život" u Srbiji.

No comments:

Post a Comment