22 November 2011

HOW TO MAKE IT IN AMERICA (DRUGA SEZONA)

Dozvolite mi da još jednom iskoristim priliku da vam ponovim zašto je ovo jedna od najboljih serija na TV Internetu
Juče se završila druga sezona HBO-ovog sleeper hita. Međutim, fakin šiptari (izraz koristim imajući na umu isključivo kriminogeni albanski živalj na umu) sa ove televizije nisu se iscimali da nam posle dve godine čekanja nedajbože! isporuče više od 8 epizoda u sezoni!

Kao i njeni vršnjaci Bored To Death ili svežeplasirana (istotakođerodlična) serija Enlightenment i How To Make It In America je formalno polusatni dramedy, ali za razliku od preostale dve ona je stilizovana kao oživeli katalog neke ultrakul džins marke (kada kažem marke namerno ne kažem brenda, jer šta ja znam o marketingu). Scene iz života nekoliko Njujorčana u potrazi za svojom profesionalnom srećom, koju im manje ili više kvari ono što ih sačekuje na ličnom planu, efektno su ispresecane editorijalima sa njujorških žurki, ulica ili zapećaka. Ne znam koliko sve to odgovara realnosti, ali nešto mi govori da bi Njujorčani verovatno voleli da je tako. Ili- barem tako.

Odustvo negativaca, benignost nesrećnih slučajeva, iskrenost prijateljstva, oštre žaoke bivših ljubavi, blesava svakodnevica Njujorka, naznake svetske krize... sve su to i dalje elementi koji su razbacani duž priče koja kao da je osmišljena od strane gradonačelnika Bloomberga da stanovnicima ovog grada vrati optimizam na rezerve s kraja sedamdesetih ili sredine osmadesetih ili kraja devedesetih ili kad god je tamo već bilo naj'ače.

Neverovatno je sa koliko jednostavnosti likovi sebi krče put kroz priču, sa koliko simpatija uspevaju da manevrišu svojim životima i koliko osmeha vam vraćaju na lice, po epizodi.

Sve suprotno od Sex and The City, dakle.

No comments:

Post a Comment