23 December 2011

AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR

Bled i neinspirativan omnibus scenariste i jednog od reditelja, četvoromesečnog, Cristiana Mungiua


Amintiri Din Epoca De Aur (Priče iz Zlatnog doba) je omnibus iz šest priča podeljen u dve zasebne celine- Priče o vlastima i Priče o ljubavi. Ovaj dosta neobičan format (rumunski grindhouse?) nema nikakvo estetsko uporište i pre deluje kao sticajem okolnosti sklepan koncept kojim Mungiu, na talasu svoje Kanske slave, pred publiku izvodi još neke nove rumunske autore (čin koji je, recimo, u Srbendiji zakonom zabranjen). Mungiu je napisao scenario za svih šest filmova i kao reditelj je obradio samo jedan od njih.

Same priče bazirane su na tzv "urbanim legendama" odn. anegdotama koje su kružile u "Zlatno doba" (to je ono pod Čaušeskim (nema šanse da mu pišem ime u originalu, sorry!)) i koje su prikaz raznoraznih snalaženja sirotih Rumuna u životu koji je bio pod budnim okom partijskih i drugih službi.

Ono što je kvalitet (ili mana, sad se i ja pitam) ovog koncepta jeste što svih šest priča i scenaristički i rediteljski deluju kompaktno, čvrsto se oslanjajući na realistički prosede i satirični ton modernog rumunskog filma. Pa, uprkos činjenici da pratite više priča zapravo imate utisak da zaista virite u jedno doba. Ono što je mana jeste što van upoznavanja sa sumanutošću premise koja čini osnov priče (uspavati svinju plinom u svom stanu, recimo) svaka od njih uglavnom manjka bilo kakvom dramom, obrtom, transformacijom junaka i uglavnom se zadovoljava autentičnim i detaljnim dočaravanjem setinga i okolnosti anegdote.

Prva priča o (ne)dolasku partijskih zvaničnika u malo mesto je možda je i najbolja, jer ima najbolje osmišljene junake, nešto malo tvista i sočnu poentu, što se za ostale ne bi moglo reći. U najboljem slučaju to su studentski promišljeni skečevi sa zavidnim budžetom.

Ako vas Rumunija pod Čaušeskim intrigira radije bih vam preporučio dokumentarac Autobiografia lui Nicolaes Ceausescu.

SELEKTAH: 4minus/ 10

No comments:

Post a Comment