22 December 2011

PART TIME – What Would You Say? (Mexican Summer)

Trebalo je da se ovo nađe u Top 20 za 2011. A da sam ga slušao u kolima, ko zna... možda i među prvih deset najboljih albuma godine


Sećate se kako smo nakon prvog albuma Phoenix čekali da oni snime isti takav samo bolji album i to se nikada nije desilo?

Sećate li se spota za Don Henley-evu The Boys Of Summer?

Sećate li se kako su Air jednom davno bili kuuuuuuuuul bend?

Sećate li se kako su u osamdesetim majice kratkih rukava bilo nešto sasvim drugo?

Ako je verovati Guglu ovaj album nije ni recenziran na Pitchforku (ne znam šta bi na to rekla Gillian Welch).

Ovo je sint-pop u duhu, zapravo u našoj idealizovanoj predstavi o osamdesetim, seksi, lukav, taman toliko lo-fi da kad ga hipsteri puste boje postaju intenzivnije. Ovo je Casio avantura Golf kabrioletom po Azurnoj obali. Tako puno sete, setice, taman da nasekira nas depresivne.

Evo šta kaže njegov lejbl (šugejzu i dekadi osamdesetim skloni) Mexican Summer: Captivating bedroom pop with a karaoke video/soft haze filter on it that collapses the textural dimensions of music to an appealing, shiny finish. The music of Part Time owes a debt to ‘80s movie scores, neon lights, fog machines and nightlife, a generous sampling of New Romance in a post-capitalist world, its heart going out to everyone who hasn’t abandoned their silk shirts in favor of more practical attire.

Nema informacija o autoru. Da ih potražim? Ili da svako od nas zamisli ko je i kakav je dugokosi momak u kožnoj jakni (sa nezavrnutim rukavima do lakata).

Stereogum otkriva da je u pitanju Sanfranciskanin (ovo ne zvuči kako treba?!) David Speck. Oni kažu da Part Time zvuči kao Ric Ocasek koji obrađuje Haunted Graffiti. Tu mi je nekako premalo seksa, pa se ne bih oslanjao baš na njihov sud.

Zašto baš ovaj album? Zato što mi je jedini odnos koji imam prema njemu (pored toga što ga danas slušam ceo dan) taj- da ga se sećam. On kao da je svirao negde nekad u danima mog detinjstva (možda u selu kod moje babe kada sam preko tranzistora slušao hitove italo-diska na Radio Osijeku?!) ili je bio saundtrak svih onih najčizi komedija koje smo zajedno gledali kao deca, od Police Academy do Top Secret.

Kažem vam, uspomene nemaju alternativu. Jedino je ono čega se sećamo uvek onako kako mi to želimo. Zato je prošlost nepromenljiva.

SELEKTAH: 9/ 10


2 comments:

  1. Fin album, pitanje je samo koliko cu ga puta preslusati u 2012, o 2013oj... da ne pricam.

    ReplyDelete
  2. postoji na yt jedan prilicno zanimljiv uredak. to je kao neki fan video ili sta, za jednu njihovu pesmu koje nema na albumu. majstor je iskoristio film mlad i zdrav kao ruza i napravio spot. http://www.youtube.com/watch?v=aMwvlC6RdHc&feature=mfu_in_order&list=UL

    ReplyDelete