06 January 2012

LAGAAN: ONCE UPON A TIME IN INDIA

Film o kriketu i slobodarskoj borbi indijskog naroda


Ne planiram da znam više o Bollywoodu. Baš kao što nemam nameru ni da znam kako auto ide i kako se popravlja kad stane.

Lagaan je izabrala Žozefina kao jedan od filmova našeg Novogodišnjeg bioskopa. Trajanje od dvestadvadesetčetiri minuta bilo je dovoljno da pristanem.

Pre nego što su postali civilizovani Britanci su držali skoro pola (trećeg) sveta pod svojom komandom. Iako će vam neki desničari bliski idejama slobodnog tržišta reći suprotno, istina je da su Britanci šakom i kapom krali iz tih zemalja, a zauzvrat su u tim zemljama izgradili infrastrukturu da bi mogli još lakše da kradu. Radnja našeg filma je smeštena na kraj XIX veka kada je Indija izdeljena na brojne oblasti koje moraju lokalnim britanskim vlastima da daju godišnji danak ili "lagaan". Međutim, godina je bila loša i bez kiše i narod od svog maharadže traži da im isposluje neplaćanje danka... Pola sata kasnije lokalnom harambaši (to je ovaj na posteru sa zavodničkim maljama) nadležni britanski kapetan nudi sledeći dil- ako Indijci uspeju da ih pobede u kriketu on će im oprostiti "lagaan" i ove i naredne dve godine, ali ako izgube, moraće da plate trodupli iznos ove godine.

Nastavak filma je ilustracija priprema za meč koje supervizuje kapetanova sestra, besna zbog nepravde koja se čini Indijcima, ali i očarana zgodnim harambašicom. Lagaan u maniru sličnih filmova (naslovi mi na vr' jezika) u kojima potlačeni dobijaju priliku za moralnu pobedu nad višestruko nadmoćnijim neprijateljem prolazi kroz odabir članova za budući tim, njihove dileme, ljubavnu romansu glavnog harambaše, kombinujući uobičajeni (rekao bih) bolivudski miks komedije i melodrame. Uz neizbežne pauze za igru i pesmu koje su začudo u ovom filmu više nego zabavne i nekako funkcionalne u kontekstu buđenja i jačanja usahlog patriotizma.

Na sam meč odlazi oko sat vremena i tu, ionako vrhunskom jednostavnošću vođen, sjajni scenario (reditelja) Ashutosha Gowarikera briljira u muženju svih mogućih (ne)predviđenih dešavanja koje će izvesni ishod meča učiniti što neizvesnijim. Spomenuću samo indijskog volej bacača sa felerom koji u nekusnim komedijama zovu "baby arm"...

Lagaan je uzbudljiv, zabavan i feelgood film. Sve ono, dakle, što ne biste mogli reći za zemlju u kojoj živite. Zašto da onda ne odete na kratko putovanje?

SELEKTAH: 8plus/ 10

No comments:

Post a Comment