20 January 2012

STRANGE POWERS - STEPHIN MERRITT AND THE MAGNETIC FIELDS

Mogao je ovo biti dokumentarac o Magnetic Fields i Stephinu Merrittu. Ali je padala kiša


Koliko god bili slobodoumni sumnjam da iko od vas zamišlja "prosečnog geja" kao zdepastog, proćelavog, neobrijanog momka sa nezgodnom naravi. Ipak, baš takav je Stephin Merritt. U maniru skoro mumblecore žanra rediteljka Kerty Fix daje portret svog junaka i "njegovog benda" koji ne glamurizuje predmet svog interesovanja, niti je na bilo koji način očekivana refleksija muzike Magnetic Fields.

Ukoliko nikada niste slušali MF, probajte da zamislite da su Bjorn i Benny (kako KOJI Bjorn i Benny?!!) bili članovi Pavement, ili Beatlesa ili of Montreal (ili svih tih bendova u koktel miksu) i dobićete solidnu predstavu o bendu koji uporno traga za idealnom pop melodijom, sa krupnijom mrvicom teatarskog u sebi, uz izuzetnu posvećenost aranžmanima. Kako nam film pokazuje Merritt u svom stanu ima više vrsta gitarskih i perkusionističkih instrumenata, od kojih je neke sam napravio ili od otpadaka pretvorio u instrument.

Fix, kako sam naslov kaže, najveeći fokus stavlja na Merritta, snimajući ga uglavnom u različitim formama radnog procesa, od snimanja, do sedenja u (gej-)pabovima u kojima prekraja ideje. Iako deluje kao da je Fix imala "all access" Strange Powers pokazuje da ovde zapravo i nije imalo čemu naročitom da se "aksesuje" (ubijte me zbog ovakvog pisanja!). Osim ako niste imali potpuno drugačiju predstavu o Merrittu, pa je čitav ovaj dokumentarac (delom kao i za mene) bio ne toliko šarmantno, koliko interesantno otkriće. Claudia Gonson, Merrittova saborka (ženski rod po Peščaniku) je možda najhumaniji momenat filma, u svojoj majčinsko/sestrinsko/drugarsko/zaljubljenasamugejabedak ulozi. Nažalost, Merritt je preskroman i kada njoj uzvraća ljubav. Činjenica da u filmu nema zajedničkih "konverzacionih" scena sa Merrittom i preostala dva člana benda samo potvrđuje reči jednog od njih da oni lepo rade, ali se ne druže mnogo. Uostalom, od drugih likova "oko Merritta" u filmu se još pojavljuju samo njegov pas, mama i dvoje-troje njih koji deluju kao bivši ili povremeni ljubavnici (Lemony Snickett jeste ili može biti jedan od njih).

Strange Powers će više prijati onima koji već vole MF i na sve načine žele da kompletiraju svoj pristup bendu, nego što će slučajnim gledaocima ovaj bend približiti na pravi (čitaj "privlačan") način. S druge strane, sumornjikava atmosfera filma i raznorazne iščašenosti humanosti objašnjavaju melanholiju Merrittovih pesama na način sa kojim možda nećemo rado moći da saosećamo, ali ćemo ga duboko u sebi razumeti. Sebičnost je grana na kojoj svi sedimo i koju svi sečemo.

SELEKTAH: 7minus/ 10

No comments:

Post a Comment