09 February 2012

NAJBOLJE SERIJE 2011.

Kriterijum mi je bio da je serija započela sa emitovanjem sezone u 2011., ali sam napravio par izuzetaka

01 BOARDWALK EMPIRE (druga sezona)

Iako Steve Buscemiju još uvek nije pošlo za rukom da nas ubedi da je on glavno jelo u ovom šou o začecima onog “prvog miliona” u modernoj Americi, druga sezona bila je jedan visoko emotivan, nimalo plemenit i nemilosrdan prikaz uspona i pada Jimmy-ja Darmody-ja, kojim je, paradoksalno, postavljen prvi ozbiljan temelj liku i delu Nucky-ja Thompsona. S druge strane, galerija od jedno dvadesetak zanimljivih likova dala je ovoj seriji kompleksnost najvitalnijih literarnih remek-dela realizma. OK je i ako vas ovako nešto ne zanima, ali ovo je prvoligaško bavljenje materijom.

02 BOSS

Boss je u suštini isto što i Boardwalk Empire, samo je grad drugi i “prvi milion” je odavno za nama. U seriji su podjednako razvalili Kelsey Grammer koji igra gradonačelnika Čikaga, Toma Kanea, zatim Farhad Safinia koji je osmislio seriju i Gus Van Sant koji je postavio art-direkciju. Ko god ima milosti u ovoj seriji ili je zdravo najebao ili neće biti sa nama u drugoj sezoni.

03 HOMELAND

Za sve nas koji se i dalje nadamo filmu 24 o novim anti-srpskim avanturama Jacka Bauera (aka „Kosovskog koljača“), ovo je bila više nego pristojna zamena. Kao i hit šou Joela Surnowa i Homeland je akciona drama koja se bavi smislom, svrhom i rokom trajanja patriotizma. Claire Danes se neočekivano dobro snašla.

04 SUBURGATORY

Otac i njegova tinejdž ćerka iz srca Njujorka dolaze u srce predgrađa sasvim naliko Visteriji Lejn. Njih dvoje su manje-više kul u svom „domu bez majke“, ali pravi biseri ovog sitkoma su njihovi susedi, mama Dalas (Cheryl Hines) i ćerka Dalia (Carly Chaikin) Royce čija glupost ničim neometena u razvoju pleni svojom naivnošću i samopouzdanjem.

05 BREAKING BAD (četvrta sezona)

U četvrtoj sezoni bavili smo se Gusom, a kako se da zaključiti po kraju, jedinim preostalim Heisenbergom na putu pravom Heisenbergu. Taman kad smo pomislili da Bryan Cranston nema načina da nam dočara većeg badassa nego što je to bio u trećoj sezoni...

06 SHAMELESS

Prema britnaskom originalu kojim se nikada, očigledno, nisam pozabavio koliko je trebalo. Ali, za razliku od mnogih rimejka evropske produkcije Showtime je popalio sva zelena svetla za ovu američku ekranizaciju o verovatno najamoralnijem ocu na svetu, Franku Gallagheru i njegovom nakotu koji je prinuđen da se snalazi kako zna i ume. Ovako počinje svaki američki san.

06 THE MIDDLE (druga sezona)

Iako Modern Family i dalje kupi više hajpa u žanru porodičnog sitkoma, vreme će pokazati da su doživljaji porodice Heck daleko dublje grunuli u američku svakodnevicu. Ovo je verovatno jedini šou na televiziji u kome su roditelji ozbiljno pomireni sa činjenicom da su im, barem, dvoje od troje dece totalni debili. A šale na njihov račun ne prestaju. Politička nekorektnost počinje ovde.

07 ENLIGHTENED

Laura Dern igra naivnu, iritantnu, njuejdž radnicu koja pokušava da se izbori sa zlom korporacijom u kojoj je zaposlena, sa bivšim mužem džankijem i alkosom i majkom koja ima solidan nedostatak majčinskog. Ono što razlikuje ovaj šou od svih drugih je što se ta ista doza naivnosti i njuejdža oseća i u rediteljkom postupku.

07 HOW TO MAKE IT IN AMERICA (druga i poslednja sezona)

Dva obična momka pokušavaju da pokrenu sopstveni modni biznis. Nema glamura, ulice Njujorka nisu tako zle, a ljubavni jadi mafijaša Renea Calderona (Luis Guzman) su neodoljivi. Ipak, najveći adut ove serije bila je sposobnost da sa nama podeli svoje dobro raspoloženje.

08 GAME OF THRONES

Zato što samo HBO može ovako nešto.

08 TRUE BLOOD (četvrta sezona)

Zato što je ovo bila verovatno najzabavnija sezona i Alan Ball više nema ambicija da od ove serije pravi bilo šta više od pulpa koji jeste. Nadam se da ćemo u petoj sezoni naići i na nekog zmaja iz Game Of Thrones. Kao i da će neko konačno odjebati jebene vukodlake.

09 AWKWARD

My So-called Life naših dana. Lep primer da ne mora svaki čedan šou o tinejdžerima da bude na ABC Family kanalu.

09 2 BROKE GIRLS

Jedan od dva šoua Whitney Cummings koji treba da pratite. Priča o bivšoj bogatašici koja sticajem okolnosti završava kao cimerka/poslovna partnerka/konobarica koleginica prave njujorške cure odbacila je većinu klišea cimer sitkoma. Pored toga pravu poslasticu predstavljaju seks aluzije.

10 LOUIE (druga sezona)

Louie Louisa C.K.-a je kategorija za sebe. Nihilizam, depresija, crni humor i povremena isijavanja zaboravljenih ljudskih osećanja predstavljaju ogledalo svakog inteligentnog modernog čoveka. I svako u njemu vidi drugi odraz.


8 comments:

  1. nedostaju joŠ: Polje lala, Miris proleća, KAD LIŠĆE PADA.

    ReplyDelete
  2. kapiram da bi ti ubacio i vojnu akademiju

    ReplyDelete
  3. dont vori, moja omiljene serija je bila: "Оно као љубав"

    ReplyDelete
  4. Imajući u vidu da vaše liste pratim već petnaest godina, primetila sam izvesni obrazac koji predstavlja osnovu svake, sa manjim ili većim odstupanjima... Na prvom mestu je nešto cenjeno i ozbiljno, ali nikad populistički izbor. Na četvrtom mestu se nađe neki treš u najnegativnijem smislu izraza čija je jedina svrha da zbuni čitaoca. Tu negde je i skriveni dragulj, uglavnom nepoznato a sjajno delo koje ste vi kao posvećenik otkrili, ali nećete reći da je to tajni tip, nego prepuštate čitaocu da sam to otkrije. Realno najbolje se uvek nađe na osmom mestu.

    ReplyDelete
  5. eh, tajna ocigledno nije u meni skrivena. vise

    ReplyDelete
  6. Čuj, Breaking Bad rula. Thanks for the tip

    ReplyDelete
  7. taman sam razmišljao šta da krenem dalje, kad eto tvoje liste da mi probije put kroz sneg. izabrao sam, za početak, enlightened i baš je pravo osveženje.

    ReplyDelete
  8. gledao sam samo jos 3 serije sa liste, ali je meni louie 2. sezona na ubedljivom prvom mestu od ponudjenih i uospte jedna od all time serija.

    -- japaja

    ReplyDelete