12 March 2012

CHICO & RITA

Bah... Ukoliko ovaj film pogledate u pravom trenutku možda vas zapljusne talas toplih (da ne kažem- vrelih) osećanja, a možda i obnovite ideju da prava ljubav traje večno


Chico & Rita je animirani film o ljubavi džez pijaniste i džez pevačice, čija je romansa počela u pred-revolucionarnoj Kubi, a potom prošla razne turbulencije i čak prevazišla najduži ljubavni brejk u istoriji ljubavnih romansi. Kuba, vrele noći, džez, Njujork, revolucija, ljubav sa najvećim mogućim LJ... Pa, kako onda ovo nije najlepši animirani film svih vremena?

Iako je imao dvojicu scenarista, a čak troje ljudi je potpisano kao reditelji Chico & Rita je toliko probrana selekcija klišea da bi i vaša FEST tetka coknula par puta gledajući ga. Prvo, u načinu animacije nema ničeg naročito autentičnog (ako zanemarimo simpatičnu subverziju same postavke u Chicovom snu). Za film kojim dominira džez muzika ovo je "parajuće uši" strejt animacija. Uvod u samu priču iniciran je na najbanalniji mogući način- ostareli Chico koji je u međuvremenu postao čistač cipela na radiju čuje pesmu kojom je jednom sa Ritom pobedio na nekom takmičenju. I tu počinju da naviru sećanja... Kuba pre Kastra daje nostalgični set motiva koje verovatno imamo i na nekoj od šalica za kavu koje su nam roditelji doneli sa putovanja. Neka iskra zanimljivosti u priči postoji samo u naznakama Ritine ljubomore odnosno trapavosti njihove veze koja je posledica nekih sramno klišeiziranih okolnosti.

Zbog svega toga, a uprkos našoj dobroj volji (jer sve za koktel je tu), mi nikako ne uspevamo da budemo poneseni njihovom romansom, niti da budemo dodirnuti njenim tragičnim momentima (slika gangsterskog Njujorka u kom pristigli Kubanci traže svoje mesto). Osim toga, iako je kubanska revolucija opšte mesto priče smeštene u Kubu, opet mislim da je tek par kadrova koji ilustruju istu (po Chicovom povratku iz Njujorka) presitno za tako krupan momenat u istoriji Kube i sveta. Do samog kraja stiže se jednom prebrzom premošćujućom montažnom sekvencom i to uvelikoj meri ubija finale.

Neko je očigledno pucao na velike holivudske filmove, ali je poneo praćku.

SELEKTAH: 2plus/ 10

No comments:

Post a Comment