05 March 2012

LE HAVRE

Jedan retko inteligentan i sofisticiran pogled na probleme emigracije u isto vreme je fascinantna diskusija sa filmskom istorijom


Novi film slavnog finskog sineaste Akija Kaurismakija, Le Havre, izgleda kao topla, stilizovana, postmoderna replika na Melvilleov L'armee des hombres. Likovi su podjednako hladni i drvenasti, ali dok je kod Melvillea to bila odbrambena posledica surovih psiholoških odluka, kod Kaurismakija oni dočaravaju marionetsku zarobljenost u "modernom dobu" koje ne mari mnogo za bližnjeg svoga. Ali, borba dobra i zla je tu. Kod Melvillea to je bio Pokret otpora protiv Nemaca, a ovde je to stara Franuska, ona koja puši i uživa u vinu u legendarnim birtijicama, koja se bavi sitnim poslovima i vozi "limuzine" koje već decenijama nisu u proizvodnji. Nasuprot njoj, imamo novu Francusku koja je ksenofobična, koristi moderne tehnologije (mobilne telefone) i oličena je, između ostalog, u superirornoj, skoro robokapizovanoj, policijskoj jedinici koja kada stane naspram matorog policijskog inspektora izgleda kao da je došla iz budućnosti.

U fokusu naše priče je ostareli bračni par koji čine Marcel i Arletty. Marcel zarađuje za život čisteći obuću (predivni nostalgični osvrt na neorealizam kome Kaurismaki takođe šalje filmske poljupce), dok Arletty održava skromno domaćinstvo. Arletty-n odlazak u bolnicu poklapa se sa pojavom malog Afrikanca koji je utekao od policije nakon ilegalnog pristizanja u Francusku (umesto u London). Marcel preuzima brigu o njemu. I tu počinje ta paralela sa ratnim filmovima i tematikom II svetskog rata. Iznenada čitav komšiluk (sem jednog, "modernog" komšije) počinje da patriotski pomaže Marcelu, u hrani i odeći, a povremeno i oni sami pribegavaju skrivanju "ilegalca". Za sve to vreme "moderna" policija traga za crncem, a (dobri) Inspektor diskretno, poput "dvostrukog agenta" pomaže Marcelu u skrivanju dečaka.

Okupljeni oko tog jednostavnog i neočekivanog zadatka, susedi koji su do pre toga bili u ograničeno bliskim odnosima odjednom postaju slika i prilika idiličnog društva, kakva je Francuska možda jednom bila, kada su emigranti tek počeli da dolaze, početkom šezdesetih. Na te slavne dane podseća nas i nastup lokalne rok zvezde, koja je zenit karijere očigledno imala u tom periodu, a koja sad pristaje da održi nastup čiji će sav prihod ići za malog Afrikanca.

Nakon što spasi malog Afrikanca i pošalje ga na put ka njegovoj majci, Marcel odlazi u bolnicu gde ga čekaju lepe vesti o "čudesnom" ozdravljenju njegove drage. Bog postoji, čuda postoje, tamo gde je dobrota, kao da nam poručuje Kaurismaki! Idilični i skromni život njegove dragane nastavlja se tačno tamo gde je stao, ali podojen novim osećanjima ljudskosti, bliskosti, svrhe... života.

Ovo je mali film o velikom životu. O malim delima koja puno znače. O nesebičnosti koja savladava sve prepreke. Ovo je film koji će vas nadahnuti da verujete da ima smisla, da svaka mala stvar koju uradimo može nešto da promeni.

KURAC MALO!
OVAJ PACOV KAURISMAKI JE NETALENTOVANI DEBIL KOJI SE ŠLEPA ISTIM JEFTINIM EMOCIJAMA KAO I ONAJ PREMATORI PEDOFIL WOODY PLENEĆI SRCA SVE TETKASTIJIH FESTIVALSKIH ŽIRIJA, KOJI OGREZLI U LJUBAVI PREMA SIROVIM I BRUTALNIM FILMOVIMA, POVREMENO NEREALNO SRLJAJU U BILO KAKAV IDILIČAN PRIKAZ NAŠE HUMANOSTI!
LE HAVRE JE TOLIKO TANKA MELODRAMA DA BI JE JEBENI ŠOTRA VRATIO NATRAG I TRAŽIO JEBENI RIRAJT U KOME ĆE BITI NEKOG MESA KOJE MIĆALOVIĆKA I ONAJ NJEN MOGU DA ODGLUME.
REĆI DA SE OVAJ FILM BAVI PROBLEMIMA EMIGRACIJE SRAMNO JE KOLIKO I OČEKIVATI DA ANGELINA JOLIE MOŽE DA KAŽE BILO ŠTA RELEVANTNO O RATU U BOSNI SVOJIM FILMOM. LE HAVRE JE JEBENA SRAMOTA ZA BAVLJENJE BILO KOJOM TEMATIKOM. OVAJ IDILIČNI PRIKAZ ZDRUŽENOG RADA ILEGALACA, KOJI PRI TOME POKUŠAVA DA SE OBMOTA PARAFRAZOM OZBILJNOSTI OKUPACIONOG RATNOG FILMA USPEVA SAMO U TOME DA PRIKAŽE KOLIKO JE LEVIČARSKA EKIPA FUNDAMENTLANO NESPOSOBNA DA SE NOSI SA PROBLEMIMA TJ KOLIKO JE EFEKTNA SAMO KAD NOSTALGIČNO LELEČE ZA DOBOM KAD JE SOCIJALIZAM BIO LEPO ODELO NA TELU KAPITALIZMA U KOME SU PLANDOVALI. NA TUĐI RAČUN.
MEŠATI KAURISMAKIJEV HRONIČAN NETALENAT ZA KADRIRANJE I MONTAŽU, IDIOTSKI STATIČNE KADROVE I ZVATI TO PRIMIJUM ARTHAUSOM ZNAK JE TERMINALNE BLAZIRANOSTI MOZGA I KISELOSTI DUŠE.
MOŽEŠ DA MI GA DUDLAŠ, AKI!

SELEKTAH: 0/10

12 comments:

  1. mnogo si ti ozbiljan, slobodane. aki je pre svega preduhovit, i ovde ima mnogo zezanja u svemu. njegov "hronican netalenat za kadriranje i montazu" je zapravo vrlo specificna duhovitost vizuelnim sredstvima, sto vi, dramaturzi obrazovani na bgd fdu i replici kao osnovi univerzuma, tesko razumete.
    *znas ko

    ReplyDelete
  2. znam ja ko i znam sta ce da mi kaze i znam da vi skolovani na internacionalnim skolama i ideji da je reditelj autor filma razumete sebi slicne autore i njihove specificne duhovitosti. jos jedino da prihvatite da it's just not funny

    ReplyDelete
  3. bat it iiiiiz

    ReplyDelete
  4. Анджелѝна Джолѝ Тито.

    ReplyDelete
  5. hahaha caRRRe

    ReplyDelete
  6. divno decko. ukini te ocene na kraju, jebote, nisi valjda recezent. Dovoljno je da ti neko sisa ili da bi ga vodio na sladoled.
    Nisam gledao film, normalno, ima vremena, ali samo ovakve kritike citam.
    e da..Neprijatelj je u istom rangu kao sestre Kovac, pa ti pogodi ko ti pise.

    ReplyDelete
  7. MALI Kurspahić05 March, 2012 16:27

    "...BILO ŠTA RELEVANTNO..." - to Kaurismaki baca male afriчke bebe s terase?

    ReplyDelete
  8. dajte, ljudi, pa nemojte svi da budete anonimni, sto puta sam vas zamolio. toliko kreativnosti valjda ima u svakome da moze nesto da potpise ispod svog komentara cisto da vas razlikujem.

    @jedanodanonimusa
    ocene ostaju, jer ja verujem da se umetnost moze matematicki ocenjivati
    ne znam sta znaci 'ovakve kritike', pa ne znam ni sta da mislim
    i, brate, ako ti je neprijatelj ko sestre kovac ti si megasaban

    @mali kurspahic
    jebiga, citaj sta pise, a pise 'sramno je koliko i ocekivati...', a ne ono sto je prikazano.
    pa, dajte, ljudi, nemojte odmah da mi uplicete mi vs vi politiku.
    osim toga, recenzija angelininog uratka sledi uskoro, pa cemo se onda klati. ko ljudi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. decko anonimus05 March, 2012 17:04

      aaaaa...pa ti si sve ozbiljno shavtio, jaooo...nista, ocenjuj ti i dalje. cmok od megasabana. da me razumes, odlicna ti ej kritika,odlicno si popizdeo, ali , brate druze, jebo te Zeka

      Delete
  9. tako, brate druze zeko, sad se znamo!

    ReplyDelete
  10. samo da se javim nakratko. zahvaljujuci Vami sam pogledao odlican razvod. jedva cekam da se about elly skine. proces preko rapidshare-a traje evo peti dan i dans ce sa zevsovovom pomoci i zavrsiti. kaurismaki je otvarao proslogodisnji sff. na svu srecu ne odgledah ga. sad i znam zasto. lp,
    johnnykola

    ReplyDelete