21 May 2012

ALT-J - An Awesome Wave (PIAS)

Ako ste mislili da je novi Actress hipsterski album godine, vi očigledno već duže vreme (nedelju-dve?) niste hipster


Originalno ime benda (a možda još i uvek) je grčki simbol ∆ "delta" koji se dobija pritiskanjem "alt+j" na tastaturi. Otuda (ovo novo i, slažem se, odvratno) ime. Bend je poreklom iz Lidsa u Engleskoj i ima ih četvorica. Iza sebe imaju dva singla: Bloodflood/Tessellate iz 2011 i Matilda/Fitzpleasure iz ove godine. Sve četiri pesme, uključujući i promo CD-R za Breezeblocks nalaze se na albumu. Kada su pesme ovoliko dobre nema potrebe za rasipanjem.

Na nekom mestu pročitao sam da ovaj bend porede sa Coldplay, a (možda na istom) i da ih nazivaju "novim Radiohead". Ne nasedajte na provokacije. Alt-J zvuče kao Devendra Banhart u društvu sa Dust Brothers (sa kojima bi i ovaj trebalo da se druži da je pametan) i nisu toliko "novi" koliko "bolji" Radiohead.

An Awesome Wave je jedan AWESOME album i isto toliko opušten. Nešto što satima možete vrteti ležeći pored mora, a da ni jednog trenutka ne primetite njegove složene i kompleksne aranžmane ili to da pevač i ako peva na engleskom čini to ređajući reči kao dete kocke. A ako načuljite uši učiniće vam se da u nekim pesmama baš Colin Greenwood svira bas i to baš kao što dugo nije. Esencijalno, muzika Alt-J je folk na način na koji nam ga je servirao Devendra Banhart, sunčana, melanholična, topla i protkana muharama i balegarkama. Ali, to je samo osnov.

U Something Good, negde na pola pesme klavir se, recimo, otme kontroli i jedno pola minuta sam vodi kolo, da bi se odmah potom, skoro neprimetno, pesma vratila u nešto što bi Đura & Mornari mogli da uvrste u svoj set. Na brodu ukotvljenom u sred pustinje. Alt-J bekendom i forhendom prebacuju talenat sa jednog kraja pesme na drugi, iz jedne u drugu, između sebe. Kao što rekoh, ovo je uslovno folk-pop/rok, ali aranžmani nekad gustinom i smelošću izabranih "instrumenata" zaista upućuju na najbolje momente Radiohead (B-strane singlova sa Amnesiac?!). Ovo je folk-pop/rok odrastao na etiketama Stones Throw, Ninja Tune, Warp, Soul Jazz, Hyperdub... O onima nastalim pre mog rođenja da i ne govorim (osim toga, koji se ozbiljan hipster bavi prošlošću?). Na sve to, vokal zvuči kao da su B-Real i Mumford Sons dobili dete! Ovo je world music sveta koji se već istopio u jedno. Ovo je nova bela muzika belog čoveka koji je po svim ključnim karakteristikama društveni i kulturni mulat. Ovo je taj melting point. Ovo je bend kakav sam mislio da će The Coral biti za deset meseci od kada su nastali.

Ali, prava magija An Awesome Wave leži u tome što bilo koju od njegovih 13 pesama (uključujući i tri interluda) možete da pustite na bilo kom (beogradskom) radiju, bilo kojoj publici i da tom prilikom ne kreirate pometnju, već osmeh, čuđenje, i blagu zebnju. Ovo je muzika pitka kao Adele, ali pametna kao Flaming Lips ili (kao što bi) Animal Collective (voleli da budu). Njen jedini minus, koji je i odvlači od mejnstrim publike, jeste namerna i dosledna kurcobolja za klasičnu tematiku pop pesme. Ovde nema pesama o rastancima, ljubavima, gradovima, melanholiji u srcu, nekome koga ste jedared poznavali... Sa izuzetkom Matilda, koja deluje ljupko i možda je za Matildu, sve ostale su možda o problemima pri parenju pandi ili intergalaktičkoj poruci koju je MCA uputio Dušku Dugoušku prilikom odletanja sa ove planete na narandžastom vinilu Flaming Lips. Ako se drogirate, vi ste Simon, a ovo je Garfunkel.

Stvarno ću se neprijatno iznenaditi ako ovaj album ne bude naišao na dobar prijem kod ljudi koji su odlepili na prvi Fleet Foxes i kod svih onih kojima je smetalo to što se ovi slabo zezaju, jer ovde se čak i inteligentnije nego tamo evocira i transcendira "beli gospel". Dodajte na to i efektno i neopterećujuće sprovedeni upliv brazilskog folka i maestralnu reorganizaciju elemenata tropikalije i u An Awesome Wave imate (ALI ZAISTA!) ozbiljnog kandidata za album godine u Mojo-u, Uncut-u i MMfakinG-u. A kada stvari, kao u završnoj, epskoj Talo, daju svoju verziju špageti folka ja zaista mislim da uz Gossip i Trust već sad imam sve što mi ove godine treba.

SELEKTAH: 10/10

7 comments:

  1. Video Killed the Radio Star22 May, 2012 09:12

    kasnis 6 meseci za www.nme.com

    hipster

    :)

    ReplyDelete
  2. ovo je super.
    hvala
    milutin1

    ReplyDelete
  3. Evo sviraju u newcastl-u u clunny-ju 04juna probacu da ih vidim

    ReplyDelete
  4. Zvuce dobro iznenadio sam se nije moja vrsta muzike

    ReplyDelete