26 July 2012

NOVE SERIJE

Longmire, Dead Boss, Anger Management, Bunheads, Hit & Miss, Political Animals, Perception


LONGMIRE
Od ljudi koji su pisali The Closer i kreiral Trust Me. U nekom midvestu lokalni šerif pokušava da se izbori sa kriminalom u svom reonu, ali i sa preranom smrću svoje supruge. Previše strejt, previše proceduralno, previše nezanimljivih likova. Druga epizoda i dalje čeka da je pogledam.

DEAD BOSS
Pustio samo iz razloga što jednu od glavnih uloga igra Jennifer Boginja Saunders. Bolje da nisam. I Englezi imaju svoje kursadžije. Glavnu ulogu igra Sharon Horgan čiji je Pulling bio poprilično zabavan. Dvostruka tragedija, nači.

ANGER MANAGEMENT
Niti sam nešto naročito voleo niti gledao Two And A Half Men, ali mi je drago da se Charlie Sheen vratio (premijera AM je treća najgledanija serija na kablu ove godine) i to sa praktično istom serijom. Košulje su drugačije, on više nije kompozitor nego psihijatar, ali brata i sestrića zamenila je bivša žena sa ćerkom, umesto komšinice tu je njegov psihijatar... A fore su i dalje kao da ih pišu pisci Two And A... Gledam, jer ne gledam onu drugu.

BUNHEADS
Nakon debakla sa The Return Of Jezebel James, Amy Sherman Palladino (autorka Gilmore Girls) vraća se novom serijom na ABC Family kanalu. Što je u nepisanoj hijerarhiji stvari tek mali korak unazad u odnosu na CW. Mnogo je veći što se vraća skoro istim šouom (hello, Charlie!) kao što je bio Gilmore Girls, u kome Kelly Bishop reprizira ulogu nadrkane majke, ovde svekrve. Plot je sumanut. Igračica u noćnom klubu nakon neuspeha na audiciji odlučuje da se uda za dugogodišnjeg simpatizera i ode sa njim u malo mesto da živi. Po dolasku shvata da on živi sa majkom u kući. Majka je učiteljica baleta. A sin pogine dan kasnije. Tako snajka i svekrva ostaju stuck jedna s drugom. Prepoznatljiva galerija doskočica i dovitljivih epizodista je tu. Ali nemam 12 godina i nisam devojčica. Ne više.

POLITICAL ANIMALS
Ovo je mini-serija koja će možda prerasti u veliku seriju. Kreirao ju je Greg Berlanti poznat po serijalu Everwood i nezaboravljen po scenariju za Green Lantern. Kao što su svi već lepo primetili kao uzor za porodicu očigledno su korišćeni Clintonovi, samo što umesto njihove prelepe ćerke imamo dva sina. Sigourney Weaver igra Elaine Barrish koja nakon neuspešne kandidature za demokratskog kandidata za predsednika završava kao šef diplomatije kod svog protivnika (koji nije crn, već beo). Njen muž je ženskaroš i zato se od njega razvela, jedno dete radi za nju, a drugo je gej i narkoman. A ima i neka novinarka. Da je ovo dobro izgledalo bi politička verzija Dirty Sexy Money. Međutim, nije. I zato izgleda kao retardirana Bela kuća na adresi Beverly Hills 90210 (pozne sezone).

PERCEPTION
Glavnu ulogu igra Will iz Will & Grace. Autori su radili na epizodama Star Treka i Legend of the Seeker (i jedno i drugo je za mene obavijeno debelim velom tajne). Prema genijalnoj premisi autora Will igra profesora neuropsihologije ili psihijatrije ili tako nečega koji sticajem okolnosti počinje da pomaže svojoj bivšoj studentkinji, a sada FBI detektivki, u rešavanju slučajeva. Da, on je malo na svoju ruku. Da, on ima haludže i psihoze. Da, on je malkice asocijalan. Da, nosi šal. Da, nema boga da ja poverujem u tako nešto. Procedurala sa isčašenim istraživačima ima već pun tuki. Izdržali smo jedno 25 minuta pilota.

HIT & MISS
Ovo je nova serija Paul Abotta, tvorca engleske (samim tim i američke) verzije Shameless. Chloe Sevigny igra (paj sad!) profesionalnog ubicu koji je transdžender u pola procesa da od dečka postane cura, koji saznaje da mu je davna ljubav umrla i ostavila mu desetogodišnjeg sina o kome on sada mora da brine. Da se stvari malčice zakomplikuju više (i učine abottovskim) sin je samo jedan od četvoro dece koje je ova ostavila za sobom, od različitih ljubavnika. Svi oni žive zajedno u nekoj irskoj zabiti. Ono što je abottovsko i liči na Shameless je dobro i uverljivo, ono što nije (a toga ima dosta) ne deluje naročito uverljivo (na prostom realističkom nivou), a ni sa aspekta dramske obrade. Ali, ako vas pali Chloe sa kitom...

2 comments:

  1. sreća što sam žensko i mogu da uživam u bunheads

    ReplyDelete
  2. matori,
    hvala ti,
    informeru moj!
    ja samo da znas ne sledim slepo tvoje savete, ali ih sledim sa hevi dioptrijom....

    milutin prvi

    ReplyDelete