18 October 2012

RESIDENT EVIL (5): RETRIBUTION

Pritajeno zlo (5): Razočaranje



Verujem da svi (mi) fanovi Resident Evil serijala najviše volimo drugi (Apocalypse) i treći (Extinction) nastavak. Tačnije, ona dva koja nije režirao jebeni Paul W.S. Anderson koji nakon fenomenalnog Event Horizon više nikada nije uspeo da na pravi način upregne svoju alfamejl sklonost ka haj-tek spektaklu.

RE5: Retribution izgleda kao retuširani treš klasik iz osamdesetih. Koji, nažalost, nije i pravljen sa tom namerom. Umor i dosada se ne mogu videti na licu Mille Jovovich pošto je Paul dao sve od sebe da njen netalenat za glumu ovde dođe do svog najnaročitijeg izraza. Drugim rečima- Milla se trudila! Isto važi i za kast nonejmova koji se pojavljuje što u svojstvu "korporativnih nemaca", što u svojstvu sumnjivih ramboastih "partizana". Treba spomenuti i da Michelle Rodriguez i dalje pokušava da sa istom grimasom koju je pokazala u svakoj jebenoj epizodi Lost napravi karijeru.

Čak i za niske (što se tiče očekivanja) standarde napisanih dijaloga, pitanje je da li bi replike koje je W.S. odobrio mogao da izgovori i najbolji glumac. Problem RE5:Retribution je što uprkos osećaju da "pričanja" i nema toliko sve što je izgovoreno ne želi da napusti vaš mozak. Poput ubačenog virusa. A rečeno se najčešće kreće od sedmorazrednih razvodnjevina zlatnih pretnji Harry-ja Callahana preko neopisivo glupih replika koje se odnose na to šta ovaj put korporacija Umbrella ima nameru da uradi, kao i kako će to učiniti. Najbolnije je što se sve manje više svodi na kopipejstovanje replika virtuelne "Red Queen" devojčice iz prethodnih nastavaka. Scenariste je mrzelo čak i da nalupaju nešto novo.

O radnji se može, ali ne treba govoriti. Ali, kad zažmurite i zamislite najgoru moguću egzekuciju onog "film koji izgleda kao video-igrica", e, pa RE5 izgleda baš tako. Nakon nebuloznog početka koji ničim izazvano počinje predrkanom sloumoušn sekvencom unazad (dok traje špica), koju potom gledamo "kako treba", nakon čega sledi "nešto" što daje nadu da je RE5 možda prikvel, što sve bude ražalovano u b.u.kv.a.l.n.u. dramaturgiju igrice unutar koje Alice i njen tim pokušava da savladavajući nivoe (koje korporacije koristi kao test poligone za virus) stigne do izlaza.

Sam film čine, inače, čine najobičnije "partizani vs nemci" pucačine sa manje ili više Matrix-karatea. Ali, bukvalno. Koji god "neprijatelj" da se pojavi, a to odavno već nisu predivni zombiji (već elijenasta i druga mesna bića), Alice i ekipa u njega ispucavaju stotine metaka, pa se onda mlate, dok na kraju o njegovoj zloj sudbini odluči neka potpuna glupost. Dosadno za gledanje preko svake mere. Čak i ako imate šest godina i time i inače ispunjavate sebi božje dane.

Film je strateški, shodno geografskom uspehu prethodnih nastavaka, raspoređen po zonama: Njujork, Moskva, Kina, Tokio i segment koji se tiče Rusa podsetiće budalastije međ' vama na onu finsku zombi sprdačinu Dead Snow, dok će svi ostali možda pomisliti da se radi o "plaćenoj" parodiji na Bonda. Ili Ethana Hunta.

Na kraju filma sam se osećao kao da ništa nisam odgledao. Bukvalno ništa. Kao da sam držao oči otvorene 96 minuta i onda na kraju trepnuo da zaboravim i to ništa.

Jedino što me raduje je što će, po svemu sudeći, biti i šestog nastavka.

SELEKTAH: 1/10

2 comments:

  1. ja sam u petak gledao sa decom-sva trojica fanovi, sve sto mi je ostalo u secanju jesu matrix3D efekti,napanjen zvuk u bioskopu,kolica u bondovskoj voznji kroz moskvu,kul borbeno oruzije-stap ribe u ljubicastom trikou, i cizme onog lika u beloj kuci-takve bas zelim za ovu zimu... bice super sledeci nastavak...
    Walking Dead jbu kevu i u ovoj sezoni, tamo se ubijaju zombiji bas kako treba!!!!

    ReplyDelete
  2. i da, Mila sa dugom zlatnom kosom u civilnoj odeci/ lepa tu bas bas <3

    ReplyDelete