24 October 2012

THE INBETWEENERS

Tri fenomenalne sezone i jedan urnebesan film



Prvu epizodu The Inbetweeners sam odgledao pre, možda, dve godine. Nisam bio impresioniran. Možda sam to i podelio sa vama. Ne sećam se. U međuvremenu se svašta desilo, pa danas tako, s radošću (treba li da napomenem) gledam MTV-ijev tinejdžkom Awkward, tokom koga na ekranu izlaze reklame za američku verziju Inbetweeners koja je počela pre par nedelja (i koju nakon slavnog uspeha Skins USA jedva čekam da pogledam)- to me je podsetilo da se vratim britanskom originalu i proverim da li valja.

I tako i bi.

Will, Jay, Neil i Simon su petnaestogodišnjaci (barem kad serija počne) koji idu u običnu britansku javnu školu. Dok je za Jaya, Neila i Simona to bio logičan izbor s obzirom na radnički bekgraund njihovih porodica, Will se tu zatekao tek nakon razvoda svojih roditelja i usled činjenice da njegova majka nema para za bolje, a njegovog oca zabole da pomogne. Prva epizoda je o pokušaju njegovog uklapanja u istu, a sve ostale, barem u segmentu koji se tiče njega, o kontinuiranom neuspehu te misije.

Will je štreber. Jay je lažov. Neil je na granici da bude idiot. Simon je lepuškasti smotanko. Manje-više sve tinejdž serije o "muškim postavama" imaju ovakve igrače. U nedostatku boljeg poređenja oni su "gizeri" o kojima The Streets peva(ju). Oni su najobičnija britanska omladina, zatočena u londonskom predgrađu u kome još uvek obitava nešto od tog starog, engleskog načina života kakav nije prikazan u globalizmom spucanom Skins. Inbetweeners su "dobri momci", prikazani sa pribranom dozom nostalgije, ali supervoljni da udovolje zahtevima nove (Facebookfucked) publike. I u načinu tog udovoljavanja leži šarm i uspeh ovog serijala.

Humor u Inbetweenersima apsorbuje i trpi sve. Od brutalnih šala na račun toga da je Neilov otac možda gej, preko MILF fascinacije Willovom zgodnom majkom, do skoro neprijatnih sprdnji koje Jayov otac sprovodi na račun svoga sina, do "zajedničke tupavosti" svih članova Simonove porodice. Kroz relativno naivne i nevine zaplete, otipičnjene u ovom žanru (prva ljubav, prvi seks, ponos (naročito povređeni), ostavljanje utiska, građenje imdiža...) provlače se ove bizarne šale koje u isto vreme štrče, ali i čine stvar realističkom. Svi smo bili dobrano pametniji i verbalno sposobniji, nego voljni da se dokažemo delima kad smo bili tinejdžeri. I ova serija savršeno pogađa baš taj momenat. Četvorica Engleza međusobno se sahranjuju takvim prozivkama da bi im Louis CK pozavideo, ali kada treba uraditi neku jednostavnu stvar, kao prići curi, ili nedajbože ostvariti odnos sa njom duži od 15 minuta svi postaju megatupani.

Svaka sledeća epizoda je bolja od prethodne, a svi mi koji smo bili uplašeni šta će sat i po dug film da nam učini od junaka koji obično savršeno ležu u dvadesetak minuta po epizodi, bili smo više nego impresionirani kako su se autori snašli i "raširili" priču o zajedničkom letovanju u Grčkoj tako da ona u isto vreme bude i kruna njihove imbecilnosti, ali i da "na lep način" zaokruži ono što nam je u prethodne tri sezone (samo 18 epizoda ukupno) bilo ponuđeno. Četvrte sezone izgleda neće biti, a nastavak filma se navodno planira. Iako nisam u tom fazonu držim palčeve prekrštenim. I na nogama.

The Inbetweeners su sasvim drugačiji od Skins, ali u isto vreme jedna od najzabavnijih serija ikada koja se bavi tinejdž uzrastom. Rodite sebi dete ili ulepšajte sebi život na ovaj način.

Seriju su kreirali Damon Beesley i Iain Morris koji su pored rada na ovom serijalu i par epizoda Flight Of The Conchords javnosti poznatiji po tome što se Iain rvao u garderobi sa Ricky-jem Gervaisom kojom prilikom je ovom izazvao povredu kičme, a o čemu je Ricky opširno priča u svom šou na radiju XFM. Reko' da spomenem.

No comments:

Post a Comment