03 October 2012

TV 2012 DEO PRVI („drame“)


wickEd_girl i MMG kvare oči za vas



MMG: Moj opšti utisak je da sve televizije mese nove serije samo i isključivo od sastojaka koji su prethodnih sezona učinile neke serije supergledanim. Dok CBS i dalje buši rupu kroz koju sve prolazi.

wickEd: jaz u kvalitetu između network broadcasting i kablovskih produkcija postao je prosto smešan, i to je posebno vidljivo u ovom periodu kada se još uvek dobro sećamo „Valar Morghulis“, a ovamo nas čeka Gray’s Anatomy.

REVOLUTION (NBC)
Bio blekaut na zemlji i više ništa na struju, benzin i baterije ne radi. Na vetar, sunce ili biogorivo možda- ne kaže se.

MMG: Premisa koju su u ovoj ili onoj putpunoj sličnosti imali Flash Forward, The Event, Terra Nova, Lost itd... Nepodnošljivo, osim ako i vi ne mislite da bi svet za 15 godina nakon blekauta izgledao kao postojbina Robin Hooda. ĆU RADIJE SEBI IZBITI OKO.

wickEd: ovi, tzv „high concept shows“ koje je MMG naveo imali su komplikovaniju mitologiju često začinjenu nadnaravnim elementima, dok je REVOLUTION pojednostavljen i veoma bazičan neo-romantičarski kliše o povratku civilizovanog čoveka životu u prirodi – tako da se publika brzo navikla na tu premisu. Meni lično se serija zgadila onog trenutka kada u uvodu implicira da bi bez Velike Moćne Vlade, ljudska zajednica odma’ skliznula u neki najgori obllik Divljeg Zapada. Očekujem i ustajale parabole o Nacizmu, Moći i Korupciji, sve upakovano u tipičan levičarski NBC paket.   

LAST RESORT (ABC)
Igrom slučaja kapetan nuklearne podmornice dolazi u poziciju da oko ostrva u blizini Šri Lanke vaspostavi sopstvenu nadležnost preteći ostatku sveta sa 17 nuklearki koje su mu preostale na podmornici. Tu se još provlače konspiracije od srca Pentagona do neke trupe marinaca koje je pokupio na sred okeana. Ja ne mogu da verujem da je ovo smislio Shawn Ryan, tvorac moćnog The Shield.

MMG: Ne samo da je snimano na istom mestu gde i Lost (verovatno), već i u ekipi imamo isti multikulturalni poredak. Akcija na nivou Bergovog Battleshipa, sve ostalo još gore. BIH SEBI RADIJE IZBIO OKO, ALI ŽOZEFINI SE MILI.

wickEd: ovo je jedna od serija koju sam očekivala sa idejom da će biti dobra, tako da je ostala da je gledam za vikend, na miru.

VEGAS (CBS)
S obzirom da je u potpunosti pokrio sve moguće aspekte proceduralnog rešavanja ubistva u sadašnjosti CBS naručuje isto to samo smešteno u Las Vegas šezdesetih. Michael Chiklis igra lošeg momka (starca?), a Denis Quaid šerifa Meklauda.

MMG: Seting Marlboro Country-ja i počeci Vegasa. I niko nigde ne puši. U prvoj epizodi rešavamo komplikovan slučaj ubistva neke dronfulje za koju nas zabole. ĆU RADIJE SEBI IZBITI OKO FANTASTIC FOUR PESNICOM MIKEA CHIKLISA!

wickEd: opet romantizacija prošlosti. Iako je seting mafijaške izgradnje Las Vegasa fascinantan, on ipak služi samo kao nejestiv ukras na užeglom policijskom proceduralu. Glumačka ekipa je prihvatljiva, ali bi neko trebalo da kaže Triniti da nije više u Matriksu i da može da prestane sa dikcijom super-heroine.

ELEMENTARY (CBS)
Moderna, amerikanizovana verzija Sherlocka u kojoj Lucy Liu igra njegovog sajdkika, ali nažalost ne kao uvrnuti transdžender doktor, već kao Joan Watson, bivši hirurg, a sadašnji plaćeni nadziratelj koji prati da li će se Sherlock vratiti zavisnosti od alkohola.

MMG: Prošle (TV) godine umro je House, a sledeće odlazi Mentalist. U tom prostoru CBS je našao prostora za launč još jednog procedurala koji (sva sreća) liči, ali ne podseća previše često na onaj drugi procedural sa konsultantom koga igra Will iz Will and Grace. ĆU POGLEDATI JOŠ JEDNU EPIZODU u nadi da će Joan Watson nastaviti da stavlja do znanja Sherlocku da je pička od čoveka, kao i da će njihov odnos biti dno dna. Kao i da će se pojaviti neki lep i naočiti Red John.

wickEd: nisu mi smetali proceduralni elementi novog novog Šerloka (u ovom slučaju, to je element koji je neizostavan), ali u poređenju sa britanskim, ova produkcija je kao da poredite Frikom sladolede (koji su ok) sa Häagen-Dazs (koji su da se onesvestite).



666 PARK AVENUE (ABC)
John Lock iz Lost sada je demonolikosatanoliki vlasnik zgrade koja se nalazi na adresi 999 Park Avenue. Njegova supruga je Vanessa Williams. Mladi bračni par doseljava se u zgradu, a ona nalazi posao kao menadžerka zgrade. Ubrzo i mi i oni počinjemo da shvatamo da ima nečeg zlog unutar zidova ovog zdanja.

MMG: Premalo Rosemary’s Baby, a previše kopipejst American Horror Story (i konsekventno svega onoga što je Murphy iskoktelizovao za svoj šou). S obzirom da za sedam koplja tematikom i žanrom štrči od ostalog policajskogadvokatskomedicinskog šljama lako se nameće kao nešto na čemu bi oko i moglo da se zadrži. I verovatno oće dok stvari ne postanu preglupe. A hoće.

wickEd: e ovako, tri stvari u vezi sa ovom serijom: 1. Faustovski motiv mene uvek radi, tako da ću ovo svakako gledati, iako na osnovu prve epizode nije sasvim jasno šta će tačno biti ova serija; da li neka parodija na sapunicu sa natprirodnim elementima, tipa rani Desperate Housewives, ili neka vrsta obrnutog procedurala, u kojem prisustvujemo ne rešavanju, već rađanju i izvršenju zločina. 2. Glavna glumica mi je odvratna i naporna. 3. Vanessa Villiams (Vilemina iz Ugly Betty) mora da ima nešto više da radi nego da kupuje odeću.

THE MOB DOCTOR (FOX)
U naslovu je sadržano bukvalno sve što treba da znate o ovoj seriji, ali ajde: da bi „otplatila“ dug svog brata, luzera koji je nešto dugovao čikaškoj mafiji, mladjahna i savesna doktorka preuzima obavezu da postane lični doktor mafijašima u raznolikim situacijama.

wickEd: ovo je problem network serija: pošto postavlja svoju junakinju u moralno ambivalentne situacije u kojima je ona primorana da čini „sumnjive izbore“ u prva 2 minuta svake epizdode, provodi ostalih 40 minuta u potpunoj over-drive-turbo-negaciji tih ambivalencija, kako publika ne bi ni na tren pomislila da je junakinja sama bilo šta manje od svetice, pravedne, odlučne i ispravne mlade žene. Drugim rečima: ’oće da se jebu, a da im ne uđe. A kao što znamo, to ne donosi ništa dobro.

MMG: Čekao da pogleda. Sad više ne.



2 comments:

  1. Pogledao sve ovo. Daću još jednu šansu Last Resort-u i 666 PA

    a wickED je opako nedostajala

    ReplyDelete
  2. jeste li možda odgledali pilot za arrow i kakav vam je ako jeste?

    ReplyDelete