24 December 2012

LAWLESS

Pokušaj gangsterskog hillbilly filma skrajnut sa puta i ostavljen negde između Deadwooda i Boardwalk Empire. Ni tamo ni ovamo, zapravo



Ne dajte se zavaravati, uprkos star kastu koji uključuje Gary-ja Oldmana, Toma Hardy-ja, Guy-a Piercea i Shiu LaBeoufa, Lawless nije klasičan gangsterski žanr u kome se ravnomerno raspoređene holivudske snage šibaju do samog kraja, kada pravda trijumfalno pobeđuje, a negativci stradaju u velelepnom sloumoušnu. Jok za ovaj film je scenario pisao Nick Cave, a režiju je, kao i na prethodnom Caveovom scenarističkom uratku (The Proposition), potpisao John Hillcoat (The Road). I to je možda razlog svih problema ovog filma. Ako je The Proposition u svom svom sirovom obliku još i mogao da se tumači kao nešto što je Cave bejbisitovao u srcu kao način da se predstavi na bioskopskom platnu, Lawless deluje kao pokušaj nekoga ko sebe vidi kao plaćenog scenaristu.

Priča je osmišljena prema memoarima Matta Bonduranta, pretpostavljam jednog od predaka, i govori o tri brata Bounduranta, Forrestu (hronično neprejebiv Hardy), Howardu (na nivou Jason Clarke) i najmlađem Jacku (očekivano šarmantan LaBeouf) koji su u doba prohibicije pravili viski u brdima virdžinije. Guy Pierce igra narcisoidnog sociopatskog policajca Charliea Rakesa, poslatog da se obračuna sa svim "butlegerima" u regionu. Gary Oldman se pojavljuje u dve ili tri scene, kao gangster Floyd Banner, koji je tu više da omirišemo vremena, nego što ima iole smislenu dramsku funkciju. Naravno, centralne figure, Forrest i Jack imaju i svoje izabranice- Maggie (Jessica Chastain), koja je pobegla iz Čikaga od buke i nasilja i Berthu (Mia Wasikowska) koja je ćerka lokalnog pastora. Dok Maggie, kao femme fatale-ljuba svog nemuštog ljubavnika, ima jedan ključan momenat u očuvanju legende o besmrtnosti Forresta Bondurmanta, bez Berthe i benignih klišeiziranih tinejdžerskih vršljanja sa Jackom se itekako moglo.

Cave, baš kao ni Hillcoat, ne zna o čemu je njegov film- da li je on slika jednog vremena, da li je on priča o trojici braće, da li je on priča o legendarnom Forrestu, da li je on priča o muškom (Forrestovom) i dečačkom (Jackovom) poimanju života, da li je to Jackov coming of age ili je to dvoboj između hillbilly surovosti Forresta i gradske blaziranosti Charlieja Rakesa. Jer ne može da bude baš o svemu tome, a ima naznaka da jeste. I sve što se u filmu dešava služi nekoj od tih stvari, ali sve one zajedno tvore jednu džinovsku kupusijadu u kojoj se ne vezujemo baš najbolje za likove, ne znamo da li smo u prisustvu žanrovske (Floyd, Maggie, Rakes) ili naturalističke (Forrest, Bertha) stilizacije ili smo izgubljeni negde između (Jack). Najindikativnije udaljavanje od teme je prisustvo uber-gangstera Floyda Bannera koji kad se pojavi biva semi-glorifikovan u mit i naša očekivanja spram njegovog boravka u filmu postaju ogromna, da bi ga pola sata kasnije videli u znatno drugačijem svetlu i potom više nikada.

Po mom mišljenju najbolje, ako već i pomalo već viđeno, su realizovana sama braća. Forrest je pater familias i mastermind celog biznisa, hrpa mišića spreman da preduzme sve moguće korake koji će protivnika ostaviti u lokvi krvi i okeanu straha. Howard, koji nije dobio previše prostora za posebnu karakterizaciju, je njegova desna ruka, jedan običan i nebitan tip. Najmlađi Jack je sve suprotno od Forresta, ali voljan da se dokaže, da zauzme svoje mesto u društvu. I ne bez razloga, Cave baš njega uzima za naratora sage o Bondurantovima. On je tvorac legende o Forrestu i onaj koji nam na kraju filma, pomalo cinično, otkriva njegov ovozemaljski kraj.

Možda je zapravo najpogrešniji od svega sam naslov, Lawless, koji zvuči nekako previše objektivno, nenametljivo, a referiše se na čitav sloj ljudi koji je u tim vremenima bio s one strane zakona, skoro koliko i oni koji su ih progonili. Stečete utisak da su pretenzije ovog filma bile i da kanonu američke samoromantizacije da svoj umetnički osvrt na jednu važnu epizodu njene istorije. Intrigantne možda, ali ne u ovoj količni "burnosti", u kontekstu aktuelnih pokušaja legalizacije marihuane u Americi.

SELEKTAH: 5plus/10

1 comment:

  1. Super recenzija. Uzalud protraćene zvezde. Možda bi film bio čak i zanimljiviji da su igrala neka nova lica.

    ReplyDelete