15 March 2013

XINGU

Reditelj ovog filma zove se Cao Hamburger. To je trebalo da me upozori



Ne bih vas zadržavao.
Ovo je Žozefina birala. Ona ima razumvanja za filmove o dalekim kulturama. Ona kupuje National Geographic. Ali ne stiže da ga čita.
U ovom filmu, čija je radnja smeštena u sred prošlog veka, pratimo kako trojica braće Villas Boas, koja u okviru državnog prokrčivanja džungli Amazona dolaze u priliku da se prvi upoznaju sa brojnim plemenima koja žive u toj oblasti, kao i da se bore za njihova prava jednom kada sablja industrijalizacije krene da seče sve pred sobom.
Najvećim delom ovaj film izgleda kao neko od onih fiktivnih razigravanja istorije kakve zatičemo na History-ju ili sličnim kanalima, jer se Cao ni najmanje ne trudi da od svojih glavnih junaka napravi išta više od statista koji pričaju. Prepušteni smo rutinskom razigravanju "belog čoveka" u (ne)prijateljskoj sredini koja manjka elementarnom količinom egzotike. Podjednako smo ravnodušni i prema indiosima i prema belcima.
U drugoj polovini filma braća se malo međusobno posvađaju i tu počinjemo da ih razlikujemo. Nažalost njihovi problemi jedva da su naslućeni, a već stiže finalna borba.
A za njom i odjavna špica koja nas upoznaje sa daljom faktografijom i dobrodelima braće Villas Boas.
Samo na nivou elementarnog informisanja kako je teklo "krčenje džungle odnosno civilizacije" Xingu ima isto toliko smisla.
Otherwise, bolje da se ubijete.

SELEKTAH: 1/10

4 comments:

  1. i ja kupujem NG, tako da 2 primerka mesecno ostanu neprocitana...to cemo jednog dana da ukoricimo pa ce Mili i Eli da citaju
    a ovi braon filmovi sa muskarcima, to ne bih pocinjala da gledam

    ReplyDelete
    Replies
    1. mislim da bi u interesu ravnopravnosti naših ćerki trebalo da jednom kažemo mili i eli, a drugi put mila i ela

      Delete
  2. Tiriona Za Predsednika16 March, 2013 23:16

    ajde sto reditelj ima simpaticno ime ali villas boas.....znaci za sve fanove totenhema??
    gde je prikaz koncerta velikog prezira??

    ReplyDelete