17 April 2013

GINGER AND ROSA

Školski primer kako se pravi "film o odrastanju"


Potrebno vam je jedno dete koje odrasta. Idealno dva, jer onda možemo da imamo i priču o prijateljstvu od koga su jednom trenutku krenula dva putića.
Priča mora da bude smeštena u vremenski period koji je nabijen istorijskom bitnošću, prisustvo roditelja potencijalno otvara mogućnost druge perspektive na stvari (deca daju jednu).
Seks. Prvi seks.

Ginger and Rosa je film bejbibumerke Sally Potter i imamo velikog razloga da verujemo da se radilo o autobiografskom materijalu, s obzirom da je autorka rođena 1949., a njene junakinje 1945., otprilike na dan kad je zaprašena Hirošima. To nam nešto govori. Rosin otac napušta porodicu kad je ona imala tri-četiri godine, a Gingerin (pravo ime: Africa!) formalno nikada ne odlazi, a suštinski kao da nikada nije bio tu. Ginger ga zove Rolland, a ne tata.

Ginger igra sestra Dakote Fanning, a Rosu ćerk Jane Campion. Obe imaju sedamnaest godina kada se dešava radnja filma, oblače se isto (sve do jednog trenutka) i u nadvijenoj senci nuklearnog rata ("Zaliv svinja") njih dve pokušavaju da pohvataju konce o tome šta je život, kao i zbog čega će on završiti vrlo uskoro. Dok je Ginger poetska dušica tek diskretno odana muškim poljupcima, Rosa je full-on francuska "chic" cura intuitivnije prepuštena uživanjima i mladosti. Ginger and Rosa je film o ženama.

Njihove majke su dve raspuštenice koje pokušavaju da podignu svoju decu ostavljene od strane svojih komplikovanih muževa. I dok Rosina mama film provodi uglavnom razmazanog kreona, Gingerina mama (brate, koliko je prsata Christina Hendricks!) više je na prvoj liniji borbe, ali Potterova joj, nažalost, nije dala mnogo toga posebnog sem slikarske kičice. Jedina dva simpatična muškarca u filmu su gejevi. Jedini nesimpatičan muškarac u filmu je Rolland, samoljubivi pacifista koji je II sv. rat proveo u zatvoru, jer nije želeo da se bori. Ta stvar postaje manje odvratna u klimi u kojoj su svi pacifisti i "to je sada OK".

Ovo je lepo slikan neveliki film. Glavne glumice su neodoljive, svaka na svoj način- Ginger kao mala devojčica prestravljena užasom sveta, Rosa kao samonikla fatalna cura spremna da se bori i za sebe i svog čoveka. Obe u potrazi za muškarcem koga bi zvale "tata". Zaključujem to kao tata. Skoro sa suzom u oku.

Ginger and Rosa je film o prijateljstvu, rivalstvu, "ženskoj strani" jednog hladnog, muškog rata. Namerno sam vam preskočio jedan od glavnih dramskih obrta koji vodi ka relativno tragičnim događajima na kraju filma. Bile su to šezdesete. Kad su Sodoma i Gomora hodali planetom kao ljudi poput nas. Good times, rekao bi Roman Polanski.

Izgubili smo nevinost. Tada.

SELEKTAH: 7/ 10

No comments:

Post a Comment