04 June 2013

NOVE SERIJE (JUN/ I)

Leto, a pada kiša


VICIOUS (ITV)

Ian McKellen i Derek Jacobi igraju par ostarelih gej ljubavnika koji su podjednako i u ljubavi i u mržnji. Ian je glumac čija je karijera više ispunjena neostvarenim, nego ostvarenim, a Derek je verni hausfajf, sa dosadnom majkom. Njihovo društvo, tj ostale aktere čine još njihova prijateljica Val, sused Ash i nagluva i senilna prijateljica Penelope. Verovali ili ne, seriju je ko-kreirao Mark Ravenhill, autor komada Shopping And Fucking i perjanica nekadašnjeg britanskog pozorišnog trenda "krv & sperma". Neverovanje je još veće kad se u obzir uzme stepen "staromodnosti" čitavog sitkoma koji bukvalno izgleda kao snimljena jednočinka (koja se mahom odigrava u dnevnoj sobi para). Humor se zasniva na razmeni one-linera, ali u rečenom kontekstu sve to zastarelo i dosta dugo neviđeno odjednom deluje sveže i dovoljno energično da se zabavite. Drugim rečima, ako budemo strpljivi ima budućnosti i za RTS.
Ću gledam već četvrtu epizodu!


TOP OF THE LAKE (UKTV)

Kako nam wikipedia piše Top Of  The Lake je koprodukcija BBC2, australijske televizije UKTV i američkog Sundance kanala. Kreirali su je Jane Campion (o, da, baš ona!) i njen stari saradnik Gerrard Lee. Jednu od glavnih uloga igra takođe jedna Janeina poznanica, Holly Hunter. U nekoj novozelandskoj zabiti zvanoj Laketop (koja izgleda kao naš Zaječar) nestaje dvanaestogodišnja devojčica, za koju je par dana ranije utvrđeno da je trudna tj da ju je neko "silovao". Sve ostalo sudar je britanske socijalne krimi serije i nečega što bi najlakše moglo biti opisano kao Twin Peaks, New Zealand. S jedne strane imamo detektivku Robin (Elisabeth Moss iz Mad Men) koja traži devojku, s druge strane Petera Mullana kao devojčicinog oca, lokalnog krimosa i all-around mešetara, a s treće Holly Hunter kao gurujku (ž.r.) neke njuejdž femino komune u kojoj borave zlostavljane žene. Između svih njih je jezero sa kojim neki imaju neraščišćene račune (Robinin otac se udavio u njemu, a Mullan je (u)davio ljude u njemu...). Serija je očigledno imala zanosan budžet i izgleda bolje nego poslednji filmovi Jane Campion. Panoramski prizori Laketopa izgledaju kao neki manji Grand Canyon u Kanadi (sam sam ovo smislio) i tako buran i impresivan seting sjajno doprinosi možda većviđenoj postavci zapleta, ali i nekakvom začudnom, skoro David Milch-ovskom šumu (ne govorim, naravno, o NYPD Blue) kojim su definisani skoro svi likovi i odnosi koji grade. Sve to nas vraća na dobri, stari Twin Peaks i Top Of The Lake deluje kao da bi mogao da mu izađe na crtu. Videćemo. Tek sam na trećoj epizodi (od sedam).
Ću, dakle, gledam.


GRACELAND (USA)

Mitovi i legende kažu da je negde u Kaliforniji postojala/ postoji kuća na plaži u kojoj žive i rade FBI agenti koji u tom rejonu operišu u raznoraznim tajnim operacijama. Ta kuća se zove "Graceland", kako nam je jedan od aktera objasnio, nazvana po obilju Elvis memorabilije koju je za sobom ostavio prethodni vlasnik- krimos od koga je vlada istu zaplenila. U tu kuću pristiže tek diplomirani agent Mike, koji nakon inicijalne nedobrodošlice od strane postojećih stanara ubrzo stiče njihove simpatije pre svega uspešnim bondovanjem sa glavom kuće, legendarnim Paulom Briggsom. Ipak, na kraju pilota saznajemo da je Mike zapravo poslat da "pažljivo prati" Briggsa. Seriju je osmislio Jeff Eastin, autor USA-ovog velikog hita White Collar (nikad poželeo da gledam).
Iako sam gledao tek par epizoda souphita Melrose Place ovako bih zamislio istu da su svi u njoj bili agenti bilo koje vrste. Uspeh superimbecilnog CIA serijala Covert Affairs očigledno je podigao postavljanju ove niksloter limunadice idealne za progresivnije domaćice i popodnevni termin.
Ako već tražite sebi ovaj tip zabave pozabavite se daleko šarmantnijim Burn Notice.
Ću ne gledati više, jer je pilot ostavio neizbrisiv trag.

1 comment:

  1. ... i da nam preneses utiske kad je zavrsis. Mislim na Top of the Lake.

    ReplyDelete