14 August 2013

CLEAR HISTORY

Kako je Larry David postao Woody Allen u sopstvenom filmu


S obzirom da je u pitanju Larry David nekako nema smisla da bulšitujemo za bulšit nezainteresovane- Clear History je u punom i bukvalnom smislu reči jedna, na sat i trideset minuta, produžena epizoda Curb Your Enthusiasm koja je u svojoj transformaciji u filmski format za sebe prigrabila sve ono što tvori ono što bi mogli nazvati poslednjom, "city-tour" fazom u karijeri Woody Allena. Ako ne volite Davida, Midnight In Paris ovo nije. Da dodam.

Blesava priča je tu. Larry igra Nathana Flomma, marketinškog stručnjaka, koji nakon svađe sa šefom (Jon Hamm) vraća svojih 10% akcija par nedelja pre nego što je kompanija u kojoj je radio izašla na tržište sa svojim elektronskim vozilom Howard. Vozilo postaje hit, Nathan ostaje bez milijarde dolara, žena ga napušta i on postaje predmetom sprdnje. Nathan menja identitet i povlači se na...

Egzotična lokacija je tu. Umesto Allenovih evropskih turističkih centara, ovaj put imamo jedno od omiljenih američkih- ostrvo Martha's Vineyards. Nathan, pod novim imenom Rolly, nalazi utočište i novi život u malom ribarskom mestašcetu gde uprskos svojim, hardkorlaridejvidskovskim, manama biva omiljenim sugrađaninom. Tu ga pronalazimo deset godina kasnije, samo što više ne izgleda kao Rick Rubin, već kao Larry David.

Gostovanja holivudskih superstarova su tu. Nathanovog šefa, kao što rekoh, igra medmen Jon Hamm. Jonovu suprugu i curu sa kojom Larry flertuje Kate Hudson. Jednu od sugrađanki i Nathanovu kasniju simpatiju igra Eva Mandes. Njenog drugog udvarača (prvi je Larry-jev regular JB Smoove) igra Liev Schreiber, a neke od Nathanovih sugrađana igraju Danny Bride, Michael Keaton (ko ga je prepoznao?!), Philip Baker Hall, Bill Hader, Amy Ryan... OK, možda nemamo Penelopu Cruz, Javiera Bardema i Carlu Bruni, ali princip je sličan, ako ne i isti.

Autorov najtipičniji pristup komičnom nemilosrdno je i dalje tu. Malo je reći da Larry besramno rabi iste komične zaplete ili svoj "sedeći stendap" gurajući Nathana/ Rolly-ja iz jedne neprijatne situacije u drugu na apsolutno isti način na koji je to radio u Curb Your Enthusiasm. Baš kao što Allen i dalje poseže u svoje blesave samo-psihoanalize čime god da se bavi i nevezano od toga da li je on sam glavni junak ili neki holivudski alterego. Ipak, očekivao sam da se Larry nekako drugačije raspiše na filmskom formatu. Ali, nije. On je jednostavno prekopirao od Allena i u dramskom i u produkcijskom smislu na koji naćin ovaj poslednjih godina pravi filmove i u sve to je ubacio svoj štik.

Voleo bih da verujem da Clear History može da masovno profunkcioniše (kao "Howard") i kod ljudi koji nisu šarmirani Davidom, ali nekako ne mislim da će to biti slučaj. Bez elementarnog poznavanja Larry-jevog tipa humora sam film, a sasvim sigurno neki njegovi delovi, delovaće retardirano kao da ih je Chris Columbus smislio za neki novi nastavak Home Alone. David rečima i Keatonovskim (Buster, ne Michael) slepstikom postiže onu komičarsku harmoniju koju je Jacques Tati postizao bez ijedne izgovorene reči, ali u oba slučaja patern po kome se sve dešava je uzmi ili ostavi čitave konstrukcije.

Clear History ničim ne briljira, ali privremeno podmiruje izostanak nove sezone Curb Your Enthusiasm.

SELEKTAH: 6minus/ 10

By the way, ako vas interesuje zašto vam nisam otpisao na rođendansku čestitku, ASK LARRY!

No comments:

Post a Comment