19 August 2013

DARK SKIES

Horor koji najviše plaši alegorijom koju je želeo da napravi


Sasvim obična američka porodica. Tata je bez posla, iz banke stižu opomene za neplaćene račune za hipoteku, mama i tata se svađaju oko toga, sin tinejdžer se povlači u sebe i vreme provodi sa nestašnim vršnjacima, a mlađi sin počinje da razvija tripove...

A onda u kući počinju da se dešavaju čudne stvari. Neko jede hranu iz frižidera tokom noći i baca je po podu, alarm se uključuje iako niko nije ni ušao ni izašao iz kuće, mlađi sin počinje da crta čudne crteže, zatim da hoda u snu, potom neobični oblici ponašanja napadaju i mamu, pa tatu, pa tinejdžera, pa tri različita jata ptica izvrše samoubistvo sudarom sa njihovom kućom...

Mama gugluje. I otkriva da se slične stvari dešavaju svuda po Americi. Nalaze i "stručnjaka" za to koji im objašnjava da su u pitanju... davamneotkrivam? i da oni imaju specifične vidove zavadi-pa-vladaj opsedanja američkih domova i krađe dece na koju su od rođenja bacili oči, ne znamo iz kojih razloga.

I tu već pametan, a bogami i glup gledalac primećuje da ti "otimači" neviđeno liče na zbirku neveselih mera koje američka vlada/ američke korporacije nemilosrdno sprovode ekonomskim pritiscima na prosečnu američku porodicu razbijajući njeno jezgro. Jedini spas je- ujedinjenje, zajednička borba... Zajednički ručak na kome ćemo se podsetiti srećnih događaja i pronaći snagu u sebi da... ako nije prekasno.

Ova bedna kombinacija "uklete kuće" sa "paranormalnim aktivnostima" i društvenog angažmana ("occupy Wall Street" + "global warming") u navrat i po ima efektne horor momente, ali uglavnom stvara situacije u kojima se čudimo nad psihološkim i drugim nelogičnostima u postupcima junaka, kao i vrlo pojednostavljenoj pojavi objašnjenja.

Nažalost, Barrettovi nisu porodica za koju navijate da bude spasena. Naprotiv.

SELEKTAH: 1/ 10

No comments:

Post a Comment