20 August 2013

NIGHT OF THE DEMON (aka CURSE OF THE DEMON)

IT'S IN THE TREES! IT'S COMING!


Na početku naslovne teme jednog od najboljih albuma s.v.i.h. vremena, Hounds Of Love, Kate Bush, čuje se glas koji povikuje ovo gore kepslokovano. Ta pesma mi, kada sam tek počeo da se bavim slušanjem muzike, nije značila koliko sada. Nisam, jadan, umeo da prepoznam da se radi o jednoj od najlepših pesama koja se bavi ljubavlju. Ali sam od samog početka bio fasciniran tim povikom. Tom jezom. Ko je bio zaljubljen zna.
I nedavno, tako, naletim na neku listu, na kojoj spominju Hounds Of Love, i sempl, i film iz koga potiče. Pomislim- dugujem joj najmanje toliko da pogledam šta je plašilo njeno malo srce. Ispostavi se da je film radio Jacques Tourneur. Catman.

Priznajem ceo film sam proveo čekajući scenu iz koje su preuzete replike. Čak sam zamišljao da ovu drugu izgovara ženska osoba, kao da su on i ona u nekom bekstvu kroz šumu i da to, nešto leti kroz krošnju... Kad ono, obe replike izgovara muškarac u svojim kasnim četrdesetim, medijum, u transu tokom jedne seanse. Grand disapojtment za nas zaljubljene. I prestrašene.

Film ima relativno zanimljivu radnju i u velikoj meri zastarelu egzekuciju. Scene u kojima se pojavljuje demon deluju smešnije od džinovske krempite (tako beše?) u Ghostbusters. Ali, tome se ne treba rugati. Niti ću.

Novinar koji se bavi razotkrivanjem paranormalnih pojava stiže na poziv jednog profesora u mesto sa ciljem da razotkrije rad tamošnjeg (drugog) profesora koji se bavi okultnim/ satanističkim radom. Neposredno pre njegovog dolaska profesor strada, a novinar započinje sentimentalnu vezu sa njegovom nećakom koja ne veruje u objašnjenje koje je dato u vezi sa smrću njenog strica. Njih dvoje ubrzo upadaju u polutrileroznu romansu sa "okultistom" i njegovom majkom, sa kojom ovaj ima vrlo vajldovski odnos sasvim atipičan za ovu vrstu filma. Ubrzo Stounhendž sreće Egipat, ukrštaju se demonske kulture, trka sa najavom smrti ostaje bez saspensa i čitav Night Of The Demon danas deluje neobično kemp.

Ako volite Hounds of Love i vi joj dugujete isto.

2 comments:

  1. U kom filmu je tema hounds of love?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bojim se da ni on http://www.imdb.com/name/nm0124165/ ni ja ne znamo odgovor. sad face

      Delete