09 August 2013

PUSSY RIOT: A PUNK PRAYER (HBO)

Iako u Srbiji ima dosta pički mi, nažalost, nemamo ovakav bend, niti potrebe za njim


Potcenio sam Pussy Riot.
Hvala propagandnom filmu HBO-a što mi je otvorio oči.

Pussy Riot nisu samo grrrl rok bend. Pussy Riot je feministički pank pokret nekolicine mladih žena kojima se ne dopada moderna Rusija koja izgleda kao carska devetnaestovekovna Rusija, u kojoj je Putin car, a patrijarh njegov bog na zemlji. Ove mlade žene poslednjih nekoliko godina prave anarho proteste u vidu mini-koncerata na neočekivanim, a ispostaviće se, i zabranjenim lokacijama. Cilj im je da uznemire javnost i pokrenu bunt protiv retrogradnih, desničarskih strujanja u Rusiji koja su svakim danom sve veći šik među mladim i starim Rusima.
Jedan takav nastup, u crkvi Sv Nekoga, doveo je do toga da tri članice, Nadia, Maria i Katia, budu uhapšene, da im se potom u narednih šest meseci sudi nepravedno koliko je to moguće pred očima celog sveta, i da na kraju, jedna od njih bude oslobođena, a dve zadržane na kazneno-popravnom druženju u dužini od dve godine. Iako je čak i Madonna na svom koncertu u Moskvi izašla sa obojenom "burkom" na glavi i ispisom "pussy riot" na leđima, Putin je zadržao pravo da na primeru Pussy Riot i domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima poruči da u njegovom kraljevstvu nema zajebavanja.
I tako i bi.
Uprkos protestima. I ovom filmu.

Međutim, ako je pank ikada smislenije upotrebljen to je bilo sada. Ceo svet je saznao za Pussy Riot i ceo svet je, čini mi se, shvatio u čemu je problem. Možda za nijansu važnije od samog događaja je to što su ga organizovale i sprovele u delo žene, pa je on nekako i u tom pogledu, a u kontekstu sve češćeg "desnog"/"verskog" zlostavljanja žena, podrška njihovoj borbi. I mislim da i podršku i borbu moramo ceniti i ne smemo joj se podsmevati.

Dokumentarac koji su zajedno realizovali, "stari vuk" Mike Lerner i "mladi Rus" Maxim Pozdorovkin pokazuje nam da Nadia, Katia i Maria nisu tu od juče, kao i da njihov bunt izvire iz okrnjenih porodica i okrnjene domovine. Verovatno najluđa (i najlepša) od svih jeste Nadia čiji "wannafuckme?" stav provocira i pre nego što bilo šta progovori. Nadia je, iako tek u ranim dvadesetima, veteranka performance arta i političkog angažovanja i vašoj pažnji bih pored njene akcije "ljubljenje policajki" toplo preporučio i performans u prirodnjačkom muzeju kada su Nadia i njeni drugari vodili ljubav pred okupljenima i pred kamerama. U tom trenutku ona je bila u osmom mesecu trudnoće. Katia i Maria nisu sklone takvom egzibicionizmu, ali obe i svojom rečju i svojim delom elokventno umeju i da se narugaju Putinovoj vlasti i da istaknu šta je trulo.

Film nas upoznaje sa tri cure, preko njihovih (mahom razvedenih) roditelja saznajemo njihove biografije, a na suđenju imamo priliku i da čujemo njih lično. Između tih scena, koje kao da i dalje stoje u nekom Gogoljevom komadu, i "riot" nastupa na Crvenom trgu ili krovu zgrade koja se nalazi pored zatvora stoje stotine godina koje Rusija mora da pređe.

Mi, koji se ne ljubimo sa popovima u usta, trebalo bi da se uplašimo za slobodu koju tako lako možemo da izgubimo i ubrzo potom potražimo način da podsetimo (bilo koju) vlast da je Srbija sekularna država i da tako MORA i da ostane.

Obavezno pogledajte. Jer pank ne samo da je ponovo u modi, nego čak i može da ima smisla.

SELEKTAH: 8/ 10

3 comments:

  1. Punk je Pescanik u muzickoj formi :D, naravno da kao takav ima smisla. Na stranu sto ga cesto forsiraju nekreativci, hipsteri, vivijan vestvud fans, izgubljeni, zaboravljeni, odvaljeni...

    ReplyDelete
  2. Kathleen Hanna i Christina Aguilera12 August, 2013 13:16

    Kačavenda ispade veci panker od neoj...nih Ruskinja

    ReplyDelete
  3. http://youtu.be/JLljb7MuR74

    ReplyDelete