16 October 2013

BELLE AND SEBASTIAN - The Third Eye Center (Rough Trade)

Najbolji album Belle And Sebastian? Lako moguće


Belle And Sebastian su ultimativni hipsterski bend (ne samo generacije hipstera stasalih tokom devedesetih).
Sve pesme Belle And Sebastian liče jedna na drugu.
Belle And Sebastian su bend za devojčice i dečakice.
Belle And Sebastian su sve što su imali da kažu rekli na prva dva albuma (i/ ili par prvih EP-ijeva).
Neke pesme Belle And Sebastian su vesele, a sve su tužnjikave.
Ima istine.

The Third Eye Center je kompilacijski album na kome su sakupljene neke (ne sve! to je bitno) pesme objavljene kao B-strane na singlovima koji nisu kompilarini na prethodnoj kompilaciji Push Barman To Open Old Wounds, zatim dve bonus pesme sa poslednjeg albuma Write About Love i jedna pesma sa humanitarnog albuma Help!: A Day In The Life. Pesme nisu poređane hronološki, na albumu se ne nalaze sve B-strane singlova (ponavljam!), kao ni pesme sa svih u međuvremenu objavljenih kompilacija na kojima su B&S participirali. Radi se o selekciji, dakle.

Prva vrlina slušanja Third Eye Center (a pokušavam da zamislim da nikada nisam slušao bend) jeste da prikazuje B&S u vrlo, vrlo zanimljivom svetlu, kao bend voljan i sposoban da eksperimentiše sa različitim žanrovima, stilovima i raspoloženjima, a da pri tome bez problema održava jezgro svog "zvuka". Raznovrsnost nije baš odlika "regularnog" B&S albuma, a povremeno su pokušaji da se ona postigne prošli, u najmanju ruku, bez većeg odjeka (Dear Catastrophe Waitress). Na Third Eye Center raznovrsnost teče u potocima.

Od uvodnog Avalanche remiksa I'm A Cuckoo koji nakon par slušanja uspeva da odgovori na zadati cuckooness pesme stiže nikad bolji aptempo B&S u Suicide Girl, da bi već u Love On The March tropikalija uzela maha iza koje sledi Blur-ovizovani honki-tonk Last Trip i odmah zatim madčesterizovani disko Your Secrets. Nema dileme da je isti bend. Ako je u toku žurka onda se svi dobro zabavljaju. Šetnja žanrovima (kao očigledni koncept u kreiranju kompilacije?) nastavlja se sa (do sada neobjavljenim) Mioux Mioux remiksom Your Cover's Blown koji bi bez problema mogao u miks sa ranim singlovima Pet Shop Boys.

Borba protiv monotonije dominira i ostatkom albuma, a moj apsolutni favorit je (i jedna od najboljih B&S pesama IKADA!) The Eighth Station Of the Cross Kebab House čiji osnov čini elegantni ska ritam iz koga se numera izlistava u jednu od onih zanosnih šansona kakve je Albarn umeo da ispeva sa Laetitiom Sadier. Volimo se, ali ostanimo šik! U nastavku ima i Beatlesa, kantrija, surfa, (možda i nepotrebnog) Saint Etienne-isanja sa Richardom X-om, Simona and Garfunkela i sve pesme su super i osvajaju brzo i lako i lepo im je vraćati se i kratke pantalone i bose noge i glava kroz prozor automobila... Ležao sam na plaži i satima gledao u planine, more, nebo i niko od njih mi nije mogao ništa. Osećao sam se podmlađeno, skoro kao kad sam prvi put pozajmio od Kostje prva tri EP-ija na disku i konačno čuo taj famozni Belle And Sebastian o kome su novine i sajtovi pisali.

Ako ima jednog albuma B&S kome ću se vraćati svako malo to je ovaj.
Ako želite da me poslušate idite na wikipedijinu stranicu ovog albuma i popišite pesme koje su izostale sa ove kompilacije pa ih, kao ja, dodajte ispod i imaćete još jedno, ništa lošije, poglavlje za uživanje.
Ako su vam ruke nežne i neisupucale.

SELEKTAH: 9plus/ 10

No comments:

Post a Comment