01 October 2013

NOVE SERIJE 2013 (deo prvi)

Sezona borbe za vaše vreme i odstrel je upravo počela!
pišu: wickEd i MMG




SLEEPY HOLLOW (FOX)

Prema istoimenom filmu Tima Burtona (1999), odnosno priči Washingtona Irvinga, nastaje serija iza koje stoje četiri autora od kojih je jedan nesrećni reditelj Underworld serijala.

MMG: Ichabod Crane (Tom Mison, koga se ne sećamo ni iz jedne serije ili filma) stiže iz osamnaestog veka u moderni Sleepy Hollow, zajedno sa Bezglavim jahačem. Koji je, zapravo, smrt. Tj nemoguće ga je ubiti, plus liči i ponaša se kao Bezglavi Terminator. Kako će od ove borbe da se napravi serija, uprkos 10 milijuna gledalaca koji su se odazvali pilotu, apsolutno mi nije jasno. Prva epizoda obećava da će to biti jedna dosadna i retardirana muka. Osim ako niste mlađi od 5 godina, u tom slučaju- care, svaka čast što si ovde!

ĆU NE.

wickEd: najbolje u ovoj seriji je ime glavnog junkada. Mislim da je Walter White trebalo da se zove Ichabod. Ichabod Heisenberg White – kada udomim još jedno kuče ovo će mu biti puno ime i prezime. Ah, da, serija. Ah, fohrged 'boud id.  




DADS (FOX)

Sitkom koji su kreirali scenaristi animiranog serijala Family Guy i holivudskog hita Ted.

MMG: Dva retarda u svojim kasnim tridesetim imaju probleme sa svojim (nije baš najjasnije) Alchajmerom (ne)zahvaćenim očevima, u svojim kasnim šezdesetim. Oni se bave kreiranjem igrica (dakle imaju alibi za večito neodrastanje), a njihovi očevi su sebični, luzeri, beskrupolozni i možda oboleli od Alchajmera. Jednog od sinova glumi nesrećni Seth Green.
Shit My Dads Say, dakle.

ĆU NE.

wickEd: meni nije problem bila premisa, koliko egzekucija, tačnije -  potpuno polovični i nezavršeni jokes. Obrati(te) pažnju, svaka „šala“ se nekako naglo završi na najstupidniji mogući način, kao da dvoje odraslih razgovaraju, a neko šestogodišnje dete ti upadne u reč i kaže „ma malo morgen“ i onda se kikoće kao blesavo. Na tom je nivou.  





BROOKLYN NINE-NINE (FOX)

Andy Samberg glumi talentovanog policajskog detektiva u sitkomu koji su kreirali Dan Goor i Michael Schur, ovaj drugi najpoznatiji kao ko-kreator američkog Office i još američkijeg Parks And Recreation.

MMG: Iako nikako da počnem da gledam američki Office (nekako mi je britanski rekao sve na tu temu, a svi mi kažu da nije), ali već je lako ustanoviti patern po kome Schur kroji svoje radove: blesavi i entuzijastični glavni junak, hladni bos, jedna nadrkana ženska, jedna "sassy" ženska, jedna simpatični dobrodušni blentonja itd... Nema "Tom Haverford" junaka ovde. Andre Braugher igra gej bosa. Ako volite P&R tip humora to je to i tek treba to da postane još više. Nadam se samo da neće postati too smart for its own good kao SNL.
Sudeći po drugoj epizodi ovo želi da postane SNL smart i deluje usiljeno i izveštačeno.

ĆU GLEDATI DO DALJNJEG (KOJE JE SADA KRAĆE NEGO NAKON PRVE EPIZODE)

wickEd: gledala samo jednu za sada. Glavni junak mi je izričito antipatičan, ali ne na onaj neki cool način. Braugher je fenomenalan, kao i uvek, zaslužio je bolje. Za sada mi se čini da je serija samo-svesna na isti način na koji su naslednici Dana Harmona bili „samo-svesni“ o tome kako treba da prave četvrtu sezonu  Community. Ipak, daću šansu, makar još nekoliko epizoda.





BIG SCHOOL (BBC)

David Walliams jedna polovina britanskog komičarskog tandema Lucas/ Walliams koja nam je dala Little Britain i Come Fly With Me vodi tim britanskih komičara u nečemu što je, manje-više, rimejk Markovićevog Majstori, majstori.

MMG: Prva epizoda je bila totalni debakl i još manje smešna. Karikature nastavnika u jednoj engleskoj osnovnoj školi nisu uspeli da zažive i sve je delovalo kao neki dejtajm sitkom namenjen boljem životu i srećnim ljudima. Međutim, već u drugoj epizodi satira uzima maha, a likovi bolje stoje u sopstvenim cipelama. Posle dužeg vremena nešto englesko što bi moglo biti kemp.

ĆU GLEDATI

wickEd: dok nemam neki debeli razlog (preporuku od srca, mozga ili polnog organa), ne gledam non-USA serije. To je ta redneck-snobizam crta kod mene.





MOM (CBS)

Bez obzira što su kao kreatori potpisane tri osobe, ako je jedna od njih otac dva i po muškarca i jednog big benga, Chuck Lorre, onda je to njegova nova serija. Glavnu ulogu igra spuf-heroina Anna Faris, pa je to i njena serija.

MMG: Prva epizoda bila je smešna, ali ne koliko bi se očekivalo od serije koja se bavi konobaricom, bivšom alkoholičarkom, ćerkom bivše alkoholičarke (ne-baš-toliko uverljiva Allison Janney) koja ima dvoje dece od kojih je jedno možda trudno i u ljubavnoj vezi je sa svojim, oženjenim šefom. Lorre još jednom najbolje dejstvuje kada krši utvrđene "PC" klišee i pušta da nas realnost našali. Čini mi se da bi ovo bilo bolje da nije "single camera" sitkom.

ĆU POGLEDATI BAREM JOŠ DVE EPIZODE.

wickEd: ... i očuh Mike&Molly. Meni je lično Janney bila solidna, verovatno zato što je jedina imala iznenađujuće (& smešne) replike. Generalno, cast je prilično dobar, mada me je pojava Badgera (odnosno tog glumca) ovako brzo posle te njegove uloge u Breaking Bad prilično pomela. Nakon prve scene, u kojoj Faris poslužuje goste u restoranu, sve ridajući i balaveći po njima, bila mi je nepodnošljivo smarajuća. Odatle je pošlo nabolje, mada ne znam koliko je to zaista preporuka.  





THE BLACKLIST (NBC)

TV-debi filmskog scenarista Jona Bokenkampa čije sam filmove uredno izbegavao (Halle Berry glumi u dva!).

MMG: Svi smo mi ovde jer volimo Jamesa Spadera. Još kao dobrog "bad guy-a"?! Mljac! Međutim!... Serija koja sebi dozvoli da debituje sa glavnim negativcem, Srbinom koji se zove Ranko Siniša Zamani i koji je neprejebiv mastermajnd ne guši samo samu sebe glupošću, već deluje i kao već viđeno (24). Inače, slično Alcatrazu ili Person Of Interest i ovo će biti samo jedan od egzotično postavljenih do bola dosadnih procedurala u kojima je sve definisano odnosom dvoje glavnih protagonista- tate Spadera i ćerke agentice (šta, ovo vam je spojler?!!).

ĆU ZABORAVITI DOK JE VRUĆE

wickEd: ајд’ не хејтуј споилере, док срби краду бојлере, ил' киднапују дјеве, и мрачни јебу кеве.
Neravnomernost i neravnopavnost između težine glumačkih sposobnosti i samog postojanja između dva glavna glumca ove serije biće njen sumrak. Ne mogu da razumem ko je bio dovoljno blesav, ili dovoljno bezobrazan, pa da castuje ovu glumicu, ne pored Spadera, nego kao bilo šta više od kelnerice koja ti nemo donese račun? Zaplet je nekako bedan, kako mali Đokica zamišlja mahinacije zlog mastermajnda i krdo priglupih, ali ideološki ispravnih policjajaca i efbiajevaca koji pokušavaju da se snađu u nekoj situaciji. U čitavoj toj papazjaniji klišea i nasumičnih „zanimljivih“ preokreta, jedino što se približilo neočekivanom je cliffhanger sa samog kraja... moja odluka o daljem gledanju zavisiće od druge epizode: ako naslutim da će da rastežu zavrzlamu u vezi sa mužem duže od 2 epizode, definitivno prestajem da gledam.   





THE HOSTAGES (CBS)

Prema Homeland-ovom modelu Jerry Bruckenhaimer producira rimejk izraelskog originala (koji će tek u oktobru debitovati na domaćem terenu!).

MMG: Nisam baš najsigurniji oko ovoga. Mislim- o čemu se radi. Pilot deluje kao rastegnutih 15ak minuta nekog trilera o "badass" profesionalnom pregovaraču sa taocima koji slomljen ličnim (možda i profesionalnim) problemima odlučuje da uzme kao taoca čuvenu hirurškinju koja upravo treba da obavi rutinsku operaciju na srcu predsednika (Amerike, of course). On traži od nje da operacija bude uspešna, ali da pacijent umre. Njega igra Dylan McDermott, a nju (sve bolesnije izgledajuća) Tony Collette. Iako se kroz epizodu provlače patrljci mogućih podzapleta, neočekivanih obrta i slično, nisam baš siguran kako bi ovo moglo da se produži na celu sezonu ili više serijala.

ĆU GLEDATI DOK SE NE UVERIM DA NIJE TREBALO (A TO OČEKUJEM)

wickEd: Ovo je bila fucking Tony Collette...??? Vau. Žena definitivno izgleda kao podgrejan leš. No, to i nije previše bitno. Ovo ću sigurno gledati još nekoliko epizoda, živo me interesuje kakav pacing / ritam će da uspostave, pošto mislim da je za ovakvu seriju to verovatno najvažniji aspekt. 





THE GODLBERGS (ABC)

Adam F. Goldberg, autor skoro nepodnošljivog filma Fanboys, prema sopstvenoj biografiji autorizuje omaž osamdesetim nalik Wonder Years. Ili Porodici Kremenko. Patton Oswalt je narator.

MMG: Žozefina kaže da su ovde imali Raising Hope na umu. Ne sporim. Svi mogući klišei sitkoma osamdesetih (a većinu njih vidimo u špici) štrče taman toliko politički nekorektno da shvatimo da su ovo osamdesete, ali iz vizure novog milenijuma. Čini mi se da kast nije loš (predvodi ga Jeff Garlin iz Curb Your Enthusiasm), ali je scenaristčki poprilično potcenjen i bez ideje koliko će stvari biti nostalgija, a koliko sprdnja.

ĆU, VIŠE REDA-RADI, POGLEDATI JOŠ DVE-TRI EPIZODE

wickEd: Brate, ovi Goldbergovi se oslanjaju na humor koji proističe striktno iz činjenice da se svaka replika izgovara urlikanjem - čak i više nego, za mene zbog toga nepodnošljiva, New Girl. ŠTO SE DERETE PAPANI? Zbog offa meni ovo više liči na Malcom in the Middle, mada nije ni blizu jednako zabavno. Ako se ispostavi da je jedina „fora“ serije činjenica da se odigrava u 80im, a ne neki neočekivaniji tvist (karaktera, radnje, tona, bilo čega!), apsolutno me ne zanima.   




 TROPHY WIFE (ABC)

Nekadašnja pisateljica TV serijala The Unit, Emily Halpern, i američka komičarka Sarah Haskins kanibalizuju ABC-ijev program još jednom "modernom porodicom".

MMG: Nesrećni (jer mora da glumi ovde) Bradley Whitford igra oca i supruga koji se nakon dve supruge (s kojima ima troje dece od kojih je jedno usvojeno Kinesče) ženi tzv "trofejnom ženom"- mladom, zgodnom i blesavom Kate. Jednu od dve žene igra Marcia Gay Harden (što je jedan od bizarnijih kastinga u sezoni koja je čak i Wendella Piercea primila u sitkome!). Ovo će očigledno biti šou o mukama i vrlinama (sa čekiranjem svih sezonskih praznika) ove komune i sudeći prema prvoj epizodi bez mnogo muda i autentičnosti za ovaj Ljubiša "Smoki" Samardžić-galimatijas.

ĆU POGLEDATI JOŠ EPIZODU-DVE ČISTO DA VIDIM DA LI SAM U PRAVU

wickEd: Meni se ovo, moram da priznam, dopalo mnogo više nego što sam mislila da će. Ona srednja bivša-žena mi je previše kliše, mada je poslednji joke u prvoj epizodi bio LOL-worthy. Glavni plus je koncept lika glavne junakinje, mislim da je prava mera slut + moderne žene. A da je istina da na površini izgleda i premisuje kao spin-off Modern Family, jeste istina je. Aj’ videćemo.





LUCKY 7 (ABC)

Rimejk (tj "based on...") britanske serije The Syndicate koju je kreieala engleska glumica i scenaristkinja Kay Mellor. Prilagođavanja za Ameriku prihvatio se David Zabel, nekadašnji šouraner E.R.

MMG:  Sedmoro ljudi koje radi na istoj benzinskoj pumpi/servisu igra svake nedelje loto i konačno dobija džekpot- 170 miliona dolara. Pre i posle tog događaja malo smo podrobnije upoznati sa (nekim) likovima i već sada možemo da naslutimo da se radi o nekoj vrsti Lost varijacije (ekipa ljudi okupljena oko jedne stvari). Egzekjutivno producirao Steven Spielberg (fuck you, Under The Dome uopšte nije loš!), plus prva epizoda uspeva da ne zapadne ni u jedan od klišea i baš (se) ne objašnjava mnogo.

OVO MI JE (DO SADA) MOŽDA I NAJDRAŽI PILOT TE ĆU GLEDATI

wickEd: Ja sam bila prilično zbunjena nakon ovoga. Šta je ovo u žanrovskom smislu? Dramedy, sitcom, drama? Ne mogu ni da procenim da li je trajalo 22 ili 42 minuta, a mrzi me da sada proverim koliko je težak fajl. Ne znam da li mogu da se složim sa MMG da je to i jedan od najboljih aspekata (da se „ne objašnjava mnogo“). Premisa i postavka likova u pilotu u svakom slučaju nisu loše odrađeni, ali ako se u budućnosti poenta serije svede na to kako „pare kvare ljude“, oči će mi izvrnuti tako jako da ću podrobno ispitati brazde na svom pro-kapitalističkom mozgu.   





MARVEL AGENTS OF S.H.I.E.L.D. (ABC)

Svet Marvelovih junaka seli se na TV. Verovatno najskuplju produkciju ove sezone postavlja Joss Whedon koji je Marvelovce prvi uveo u svet milijardera sa (idiotskim) Avengers.

MMG: Agent Phil Coulson puts together a small team of S.H.I.E.L.D. agents to handle strange new cases. (prepisano sa Wikipedije, jer ja ne znam da li bih znao da beknem više od ovoga). Ako ste voleli Heroes, Cape, The Arrow, Alphas...

NIJE GRDNO I NEPODNOŠLJIVO KOLIKO SAM OČEKIVAO. ĆU MU DATI ŠANSU

wickEd: Ovo nisam još gledala, niti znam kada ću. Nemam ništa protiv ovih Marvel okvira, naprotiv; ali za serije „visokog koncepta“ prvo čekam da vidim koliko će da traju, pa tek onda možda gledam.





MICHAEL J FOX SHOW (NBC)

Michael J Fox i Parkinson se vraćaju na NBC na kojoj je poslednji put bio sa Family Ties pre 24 godine. Will Gluck, autor komedija poput Easy A i Friends With Benefits prihvatio se kreatorstva, zajedno sa Samom Laybourneom, scenaristom Cougar Town

MMG: Svi vole Michael J Foxa. Čovek je heroj i aplauz njegovom povratku na TV, zajedno sa Parkinsonom, verovatno neće i ne sme da prestane. To i dalje ne znači da ne razumem zašto se šou u kome Fox igra nekog drugog (voditelja vesti Mikea Henry-ja) zove po njemu. Drugo, uprkos trudu osećaj gledanja Foxa zaista može izazvati morsku bolest, pa i nelagodu. Na stranu to neugasivo iščekivanje da on zastane i prestane da se trese, mrda, hoda kao stanovnik planete majmuna... Ali, najbitnije od svega- pilot je očajan! Priča o povrtaku popularnog TV voditelja koji se zbog Parkinsona povukao sa televizije, provučena kroz porodični milje i metatekstualno razigrana kroz temu nesamosažaljivanja tj dodatnog akcentovanja Foxovog stanja kroz poruku da "baš to nije bitno" je dosadnjikava, nedovoljno autentično napisana s obzirom na tovar specifičnosti "svih običnih stvari". Plus, deca su odvratna. Ženu igra Hankova udovica.
Druga epizoda me nasmejala par puta.

ĆU GLEDATI IZ POŠTOVANJA JOŠ PAR EPIZODA, ALI SAM SIGURAN DA NBC OVO NEĆE TAKO LAKO KENSELOVATI

wickEd: Slažem se da je ovo, pre svega, bilo veliko razočaranje. Gledala sam preview pre nekoliko meseci, koji je trajao oko 4 minuta, i bukvalno SVI najbolji jokes su već bili stali u ta 4 minuta. Šteta.


No comments:

Post a Comment