24 August 2012

THE AVENGERS

Čekaj, i onda vam je Transformers 3 loš film?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Možda je trebalo da gledam ovaj film čim se pojavio. I da kao većina vas, prvih tridesetak miliona gledalaca, budem neopterećen njegovim potonjim uspehom, zaradom i novostečenim kredibilitetom. Možda se ne bih OVOLIKO iznervirao! Ovako, Avengers me zatiče kao treći najgledaniji film svih vremena, sa zaradom od preko milijardu i po dolara širom sveta (eat that, Miškoviću!), a čak 301.525 ljudi na imdb-com-u misli da je ovaj film bolji od Reservoir Dogs, The Great Dictator, Once Upon A Time in America i Braveheart!!!

Razmišljao sam na koji način da realizujem recenziju ovog filma. Ali nigde nisam uspeo da nađem fotku majmuna u Betmenovom kostimu koji piša sebi u usta, pa sam odlučio da tu sliku pretočim u reči.

Prvo, krenimo od najočiglednijeg- Joss Whedon, mastermajnd tak'ih serija kao što su Buffy, Angel i Firefly nije doneo APSOLUTNO JEBENO NIŠTA superherojskom blokbasteru! I pošto me ne mrzi da ga gadim već sada, o njegovom autorskom geniju najbolje govori to što je u sceni bitke, koja teži skoro pedesetak minuta filma, ALI SKORO SVE pokrao od Michaela Baya iz TR3! Što u vašim očima sigurno izgleda lošije nego u mojim. Samo kažem... U ostalom, ja držim da je najbolji uradak ovog dozlaboga precenjenog autora bio scenario za Alien: Resurrection. I to samo zato što Cabin In The Woods još nisam gledao.

Drugo- zaplet ovog filma staje u jednu rečenicu, but not in a good way. Dakle, zli Thorov brat Loki dolazi na zemlju da je pokori (a šta bi?) i Avengers ga sprečavaju u tome. Dakle, on dolazi. Oni ga sprečavaju. Oni ga spreče. Kraj. Ovo on dolazi je prvih pet minuta. Oni ga sprečavaju je skoro sat i po. Oni ga spreče je jedan (duhovit) minut. Kraj tj odjavna špica traje jedanaest minuta. Možda nešto i ima nakon nje. I SOOO DONT GIVE A FUCK! Pola sata koji vam fale u računici (film traje oko 2 sata i 20 minuta) potrošena su na okupljanje Avengersa. To je onaj prostor u kome upoznajemo junake, grbavosti na njihovim savršenim namerama da uvek budu na strani pravde, gde se priprema teren za sitne borbe njihovih ega, tokom kojih oni izgledaju kao mi, obični ljudi. A najviše od svih- dobri Hulk.

Whedon je scenario postavio prema sledećoj formuli: bar fight+bar fight+bar fight+arms fight+bar fight+bar fight+arms fight+great Michael Bay sequence+emotional finale/mystery/whatever. Pišem na engleskom, jer vam prenosim kompletan transkript "as is" njegovog sinopsisa. Ukoliko vam dete ne zaostaje u razvoju sva je prilika da već na uzrastu od pet meseci može bez problema da prati dešavanja u ovom filmu. Stepen zaostajanja biće srazmeran količni uživanja.

I MOJNE DA MI SAD NEKO PRISMRDI SA PITANJEM A ŠTA SI OČEKIVAO OD HOLIVUDSKOG SUPERHEROJSKOG BLOKBASTERA KOJI OKUPLJA ČETIRI SUPERHEROJA, SAMUEL L. JACKSONA I KOŠTA 250 MILIONA DOLARA DA SE NAPRAVI I TREBA DA GA RAZUME ČAK I TELE U TEKSASU?!!

Ako ste vi očekivali baš to što pitate, vi sigurno volite i Kaurismakija.

U rediteljskoj egzekuciji Josh Whedon je još dosadniji. Dakle, koliko god oružja i supermoći imali naši junaci dok ne dođe do stare dobre šibačine (na sto hiljada puta bolji način bolje viđenije čak i u najgorim špageti vesternima) nema ništa od žara borbe. S obzirom da smo mi već pripremljeni na to da Avengers, baš kao i njihovi neprijatelji, ne mogu da poginu, da ih skoro ništa ne boli, svaka šibačina izgleda kao da su se dohvatili Tom & Jerry. Ponekad Iron-Man uputi laserski zrak kao produženu pesnicu ili Thor zamahne čekićem i to je to. Ili Scarlett pokaže da je Josh gledao Crouching Tiger, Hidden Dragon. Šta da vam kažem kad je Hulk najzabavniji. Naročito u sceni u kojoj 1/1 tomidžerijevski izmlati Lokija. U ostalom, ja ne mogu da mislim dobro ni o kome ko 2012. nakon svega što smo gledali Samuela L. Jacksona obuče u crni, kožni mantil.

Mark Ruffalo je još i najbolji. Njegova poslovična dobrodušnost ovde ide efektno u fazi Brucea Bannera, a čini mi se da je Whedon i kod Hulka uspeo da ubaci nešto od Ruffalovog potencijala za gnev, pa sve deluje daleko humanije nego do sada. Ali, šta vredi kad Hulka sve vreme tretiraju kao Zverka u Mapetima. Pored hronično bezizražajne Scarlett, do bola rutinskog Samuela, očekivano blentavih Captain Americe i Thora, najveće razočarenje je Robert Downey Jr, čije lice, a i ponašanje izgleda kao da je oživela voštana figura jednog od tri musketira. Njemu je sigurno pun tuki Iron Mana.

A na kraju tu je i finalna sekvenca koja se dešava u istom bloku u kome je i Bay snimio TR3. Šibačina je slična, jedino što ovde Whedon, nakon pokušaja da nam Avengerse uvali kao metaforu za neophodno američko angažovanje na borbi protiv sve brojnijih terorirista sveta, u postfestumu borbu protiv Lokija tretira kao imitaciju najnfakinilevena u kome je hrabri američki narod odneo pobedu uz velike žrtve. Neočekivano nisko i jadno. Sećate li se Bayovih crv bušilica, e, kod Whedona su to ogromne metalne replike kineskih zmajeva, koje se na sličan "jeguljast" način kreću kroz vazduh i zgrade. Lokijevi saborci, s druge strane, samo su varijacija na neko od plemena koje je smisilio Peter Jackson u Sauronovoj vojsci. Verovatno najbolji (kh kh hrrrrk) momenat ove borbe predstavlja borba robinahuda aka Hawkeyea koji nepotrošivom količinom strela efektno ubija višestruko brojnijeg neprijatelja. Presmešno. But not in a good way.

Obećao sam sebi da više, sem u e.k.s.t.r.a.izuzetnim slučajevima, neću gledati superherojske filmove. Kliktanje na refresh dugme na sajtu 1389.org deluje kao daleko neizvesniji provod vremena.

SELEKTAH: 1/ 10

Kliknite OVDE.
 

1 comment:

  1. avengers ima smisla gledati samo u punoj bioskopskoj sali dan dva posle premijere, kad gomila geekova u ironman majicama sedi do tebe i tapše na pola replika, svaki fajt i odjavnu špicu.
    verovatno van tog konteksta nema smisla. al' u tom kontekstu je super. tvrdim.

    ReplyDelete