11 October 2013

TEMPLES

Singlovi godine n.1 i n.2
Najbolji bend IKADA!
Johnny Marr ih voli
Noel Gallagher ih voli
Brett Anderson ih voli
Šta ne prestajem da slušam ovih dana
Molim vas nemojte da ih strpate u tzv "psyche" scenu sa Melody's Echo Chamber, Tame Impala, TOY, Jacco Gardner...
U slučaju sva tri singla pesma na B-strani je bolja od one na A-strani


Temples dolaze iz gradića Ketteringa (čega?!) koji se nalazi na sto i nešto kilometara od Londona. Bend su prošlog leta oformili James Edward Bagshaw i Thomas Edison Wharmsley. Kasnije su im se pridružili sugrađani Adam Smith i Sam Toms. Prvo su postavili četiri pesme na YouTube i odmah nakon toga ih je pokupila etiketa Heavenly. Na ovoj etiketi karijeru su započeli mnogi sjajni bendovi. Evo samo nekih: St Etienne, Manic Street Preachers, Doves, 22-20s, Flowered Up, Rockingbirds. I Beth Orton. I Dot Allison. U novembru prošle godine izašao je njihov debi singl Shelter Song, u julu ove Colours To Life (n.2), a pre par dana i treći Keep In The Dark (n.1). Možda sam i voleo Shelter Song prošle godine, ali sam ih posle pomešao sa Tribes pa mi je interesovanje ubrzo zamrlo

Temples zvuče kao da šezdesete tek počinju. Kao da su Beatles tek povukli svoj prvi dim marihuane. Kao da The Coral i dalje rade na demo snimcima. Kao da Alex Turner i Miles Kane tek dobijaju ideju da bi zajedno mogli da urade nešto. Pesme Temples zvuče uniformno-klasično, aranžmani su fenomenalni (izvini, kako je harfa over the top u Keep In The Dark?!) i osvajaju odmah i prijaju svaki put kada ih čujete. I stoji (vaše potencijalno) pitanje- I?! (s obzirom da je 2013, a ne 1968.) Ali, to je kao da kažete da tipovi ribe koje su bile dobre 1968. jer su bile seksi, skladne, sisate, plave (insert već šta volite) nisu dobre 2013. jer smo takve već videli pre četrdeset godina. To nije moguće. Jel da?!

Pesme Temples su kao zgodne cice "iz šezdesetih".
Provejavajuća psihodelija obezbeđuje mističnost i seksipil. Bas vozi (Ankh, b-strana Colours To Life) i oko njega se vrti instrumentalna elegancija Spector-Bacharach razmera. Voleo bih da preterujem. (Voleo bih da) preterujem. Tek povremeni šugejz-vajb izgura ovu muziku iz pomenute dekade. Oni sami kažu da bi produkciju sem sebi prepustili jedino Sonicu Boomu (aj, za sad, nemojte, jer nismo još ni MGMT 2.0 ožalili).

Mnogi bendovi se trude da ovako nešto... Lakoća sa kojom Temples to postižu podseća na Oasis. Jedino što Oasis nemaju braću koja su veća od Isusa. James i Thomas (koji izgledaju kao da im je Mars Volta drugi dom) će pre udomiti kucu i zajedno sa njim raditi LSD. Još uvek muzika Temples zvuči kao da se lože na muziku, a ne na ceo svet i sve ono što mogu da pokore muzikom. Ali talenat je tu. Nemoguće da nije!

Temples tek treba da objave jednu od svojih najboljih pesama, The Golden Throne (Motorcycle Emptiness meets Walker Brothers), koja se originalno našla u Temples Demos YouTube ponudi.

Ogromna tuga će me savladati ako se ne dese velike stvari.


3 comments:

  1. frog eyes je najbolji bend na svetu, budalo.

    ReplyDelete
  2. odlican review oni jos bolji! ali ta zadnja recenica:(

    Aleksandra

    ReplyDelete