14 October 2013

M.O.R.T. - Vrhunsko dno (Slušaj najglasnije!)

Slava provinciji na veresiju
piše: powerty


So iz Tuzle. Metaloplastika Šabac. Simpo Vranje. Soja protein Bečej. Zastava Kragujevac. Podravka Koprivnica. Kupus iz Futoga. Borovo. Eurokrem iz Gornjeg Milanovca. Bambi iz Požarevca. Jogurt Granice iz Mladenovca. Paraćinska Žvazbuka i čačanski Gricko. Saponia Osijek. Banini Kikinda. Smilies iz Žbevca kod Bujanovca. Kapirate, “provincija” kida.

Riječka scena. Subotička scena. Alkatraz iz Kosjerića. Ništa ali Logopedi Šabac. Rupa u zidu i Ludilo iz Tuzle. Demencija Prekoks iz Požarevca. Makedonska duhovna scena čiji je patrijarh bio i ost'o čika Ian Curtis. Dobri bendovi Vojvodine. Brzi i brži bendovi Srbije. Niški Plasma Arc Machining. Va Na Ma iz Valjeva. Wild Pigs & Horses iz Kovina. Gymnastics iz Rume. Mamojebac s Krka. Vinkovačka garažna antologija...

E, tu smo, a i nismo baš. M.O.R.T. su iz Sinja, aktuelni su pobednici banjalučkog Demofesta, ali im je muzika vrlo vinkovačka. Ovo drvo života vuče svoje korene iz svega onoga što su pod zemljom i uticajem debija Partibrejkersa (koji je, naravno, objavljen u Zagrebu) ostavile rane Majke i Kaotične duše pre svih, a izlaganje ovom zvuku vraća iz mrtvih onaj osećaj urgentnosti kada iz pasioniranih prljavih rifova progovara sam život i svojim užarenim strujnim kolom tera na pokret, dok sve zaudara na tu nezaboravnu, magičnu mešavinu znoja, pljuga i jeftine cirke. U tom trenu, rokenrol prestaje da bude uvozni artikl i postaje kompletno naša stvar kojom se prenosi ono uporno bivstvovanje na margini; življenje shvaćeno kao granični slučaj u teoriji Karla Jaspersa - egzistencijalizam po opredeljenju, a ne po zanimanju.

Situacija je značajno lošija u tekstualnom departmanu, neretko parajući ovaj par ušiju ograničavanjem na horizont S. A. R. S./Dubioza kolektiv/Hladno pivo poetskih “opštih mesta”, skrojenih za mase. U odbranu benda, treba istaći da za razliku od pomenutih, M.O.R.T. ne političare, ali im je osvrt na “socijalu” i teologiju za sad suviše udžbenički, “na liniji”, što bi rekao Paraf . Prosto i jednostavno, nije na jebačkom nivou muzike koja ga prati. Ipak, Vrhunsko dno pruža i više nego dovoljno razloga za grebanje demo oznake s ovog albuma, pre svih u vidu odlične Duh života, osvežavajućeg politički nekorektnog ekscesa Austrija i najmajkastije 67 sati bez sna.

Ukratko, ovde ima materijala za neko buduće pridruživanje pravoj, nelaktaroškoj “rok” aristokratiji poput Trobecovih krušnih peći i grupa SexA i Studeni Studeni, potpisnika i dalje najrazbijačkijeg mini albuma pred razbijanje SFRJ (Čisto kao suza, Search & Enjoy, 1990). Do tada...

SLKTH: 6.25/10

http://mortbend.bandcamp.com/album/vrhunsko-dno

No comments:

Post a Comment