20 November 2013

GIMME THE LOOT

Tako blizu, a tako daleko od Notoriousove pesme


Ima odvratnih, jednostavnih filmova. A ima i onih koji pokupe naše simpatije iako su na svaki način tanki kao flis papir. Ovo je jedan od njih.

Glavni protagonisti ovog filma su dvoje njujorških tinejdžera, Malcolm i Sofia, koji u slobodno vreme vole da maskiraju užase grada svojim grafiti radovima. Nakon što jednog dana "protivnička banda" uništi njihov grafit oni odlučuju da se osvete jednom mestu u Njujorku koje nikad nije bilo desakralizovano grafitima. Da bi u tome uspeli, moraju da sakupe 500 dolara da bi podmitili čuvara da ih pusti na stadion. Ili tako nešto. Film se bavi njihovim prikupljanjem sredstava za taj cilj. I nije veliki spojler ako vam kažem da oni ne da neće uspeti da ga ostvare, već je čitava poenta filma koliko su se udaljili od tog cilja.

Pokojni Roger Ebert je voleo ovakve filmove. Skoro dokumentarne, prizemljene, uronjene u običan svet, lišene ironije i sa nekakvim dečačkim optimizmom gledanja na svet. Živi Slobodan Vujanović baš i ne. Toliko.

Gimme the Loot nesporno ima nekakvog šarma, delom i zbog toga što kast čine sve sami naturščici, ali za razliku od ostatka ne-američke kinematografije ovde to bode oči, i ne uvek na najbolji način. Reditelj-debitant Adam Leon pustio je likove da lunjaju Njujorkom kakav pamtimo iz filmova sedamdesetih, a kakav je Sex and the City skoro sasvim izbrisao iz našeg sećanja, ali u toj kombinaciji "multikulturalne pijace" i naknadno snimljenih replika izgubilo se malo od željene atmosfere. Gimme the Loot jeste malo film o odrastanju, malo jeste nostalgična slika jednog "komšijskog" Njujorka naroda i narodnosti, malo jeste, opet nostalgična, kritika klasnih razlika sa levim simpatijama za siromašne dobra srca. Sva sreća pa ništa od toga nije nepodnošljivo nametljivo. Ali, nema neke naročite priče. Čak i u tom "nemanju priče" nema neke naročito priče. Ovo je insert iz dana i to ne nekog naročito posebnog. Ako ste gledali barem jedan sličan film, onda želite da se u sledećem već nešto desi. Plašim se da Leon nije napravio korak napred, već da je samo bulumenti američkih kritičara zadavljenim crnim i holivudskim talasima prijalo ovako nešto. Kao meni serija How To Make It In America.

Film je osvojio glavnu nagradu na festivalu SXSW.

SELEKTAH: 5minus/ 10

No comments:

Post a Comment