06 March 2014

OSKAR I/ILI FEST: KEEPER OF THE LOST CAUSES

TV na FEST-u


Keeper of the Lost Causes oslanja se na frišku TV tradiciju skandinavskih serija (pri čemu Forbrydelsen čini jedan od glavnih stubova iste) i pokušava da je prenese na veliko platno u nadi da će mu se omaći makar nešto nalik Curi sa zmajevom tetovažom (or wassever). Kako ne želim mnogo da vas zadržavam reći ću vam da sve ostaje na nivou solidnog pilota za krimi-procedural čiji je jedini tvist u tome što se radi o "ohlađenim slučajevima" (ko je rekao Bones?).

Carl je tipičan samoživi, tvrdoglavi, talentovani detektiv kakvog ima svaka krimi-serija na teveu. Nakon jedne akcije u kojoj zbog njegovog nestrpljenja strada jedan njegov kolega, a drugi ostane paralizovan ("željan da umre"), Carl biva prebačen u mrtvo odeljenje "(polu-)zatvorenih slučajeva da se zajedno sa pomoćnikom Assadom bavi prostom administracijom istih. Međutim, Carlu detektivska priroda ne da mira i on počinje da se bavi jednim slučajem koji je proglašen samoubistvom iako leš nikada nije pronađen... Nadalje je sve malo Bron/ Broen, malo Wallander, malo pomenuti Forbrydelsen, i/ili bilo koji američki procedural u poslednjih 20 godina.

Kada ljudi kritikuju bega Ivana Karla što na FEST dovodi "holivudske alternativne" filmove trebalo bi da imaju na umu da to što ćemo na nekom od evropskih jezika gledati iste, žanrovski klišeizirane, zaplete ne znači da smo automatski u prisustvu "boljeg filma". To čak nije ni razlog da ustanemo iz TV fotelje.

SELEKTAH: 4plus/ 10

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete