28 July 2014

TRANSFORMERS: AGE OF EXTINCTION

Drugarstvo je zanat najstariji


Bilo je priča da Michael Bay neće režirati četvrti nastavak. Kada su bile aktuelne činilo mi se da bi to prilično godilo franšizi i možda je spaslo od tehno-ludila u koje ju je Bay uterao (nije da imam iluzija da je stvar od početka i bila pod pritiskom da to postane). Drugi deo bio je skoro nepodnošljiv, treći deo je pokušao da od te nepodnošljivosti pobegne. Kao neskriveni/neshvaćeni fan TR serijala, želim da obradujem felou fanove da je TR4:AOE povratak formuli iz prvog dela sa nešto neočekivanijom maštovitošću u segmentu koji se tiče geneze transformersa. Stare mane su tu, ali ne bole toliko.

Nakon Megan kaširan je i Shia, a umesto njega stigao je Mark Wahlberg. Kao sajdik, ali neoprostivo kratko tu je T.J. Miller (Silicon Valley), kao cica je dovedena jedva punoletna Nicola Peltz (Bradley iz Bates Motel) koja ili pati od "plavljeg ludila" ili je imala neviđenu tremu, a sa njom je došao i fast and furious suplement u vidu njenog dečka Shanea (aharizmatični Jack Reynor). S druge strane, "ljudski" negativci su daleko bolje odabrani. Predvodi ih Boss Kelsey Grammer sa istom dozom beskrupoloznosti kao u čuvenoj seriji, dok njegovog "asistenta" igra Titus Welliver, proslavljeni trgovac oružjem iz Sons Of Anarchy. Negde između, ostao je Stanley Tucci, kao naučnik zaveden potencijalom svog eksperimenta.

Tim Transformersa daleko je ozbiljnije dopingovan. Otoboti, koji su kao i Diseptikoni progonjena vrsta, najviše su redukovani, ali je zato dosta mesta umesto Bumblebeeja sada zauzeo Hound, skrojen prema Walteru iz Big Lebowskog i ozvučen od strane samog Johna Goodmana. Megatron je mutirao eksperimentisanjem u Galvatrona i deluje da će on i u petom nastavku zagorčavati život Zemljanima. Međutim, posebnu inovaciju u svetu Transformersa (da, svestan sam da je ovo dvostruki plural) predstavlja Lockdown, svemirski baunti-hanter koji izgleda kao mešavina Predatora i Lambordžinija (fanovi, svratite ovde), kao i ekipa Dinobota, neka vrsta pra-transformersa-vitezova koji se transformišu u (dino)sauruse...

Wahlberg igra (pazi sad!) udovca, pronalazača-amatera koji živi sa svojom tinejdž ćerkom na ranču u Teksasu, i zajedno sa Millerom dane provodi pokušavajući da od džanka kupljenog na otpadima diljem Amerike konstruiše robote i robotska pomagala. Bay je posebno opušten u dočaravanju njegovog biznisa i u uvodnom kadru pokazaće čerupanje jednog prastarog bioskopa iz "najslavnijih dana" i čak će pustiti vlasnika da kaže kako su današnji filmovi sranje, jer prave samo nastavke i akcione budalaštine.
Kada se ispostavi da je kamion koga je Wahlberg kupio zapravo ranjeni Optimus Prime, film počinje sa jurnjavom koja neće prestati sve do kraja njegovih 157 minuta. Nebuloze, besmislice, nelogičnosti, neverovatnosti čak i u kontekstu "očekujte sumanuto" kroje akcije i aktivnosti svih junaka, ali osnovna priča je lepa i plemenita kao u Toy Story 3- ljudi i Otoboti su se razišli, jer ovi prvi više ne žele da se igraju sa ovim drugim. Otprilike. Otoboti su razočarani, ali kodeks im ne dopušta da ljude prepuste svojim glupim odlukama. I tu požrtvovanost Wahlberga i "njegovog tima" uspeva da postigne da Otoboti (još jednom) poveruju da ljude ima smisla spasavati.

Za razliku od trećeg dela, a naročito drugog, akcione sekvence su dozirane, ljudima je dato više prostora, nema repeticije u šibanjima, a ni ona nisu jalova, već su više i dramski funkcionalna i dramom podstaknuta. Bay je daleko više od "već prikazanog" ponovio u segmentima koji se tiču ljudi, gde bi sve bilo bolje da je samo malo pustio da, recimo, autori koji pišu Silicon Valley "koriguju" neke replike ili "ljudi-ljudi" scene. Na svom terenu Bay fantazira uspešno i o tome kako su istrebljeni dinosaurusi, još bolje tretira "transformacije" Dinobota, a čak je postigao i solidnu dramsku situaciju na relaciji Otoboti-Lockdown-Dinoboti-Galvotron, koji svi od reda imaju svoje privatne i legitimne interese.

Pretpostavljam da bi se film mogao skratiti na nekim mestima, ali čak i ovako, za četvrti nastavak, on nudi proverenu, ali dobrano unapređenu formulu. Dete u vama trebalo bi da se dobro provede. Naročito ako je to učinilo i na Pacific Rim, jer mu je "Guillermo to rekao".

SELEKTAH: 8minus/ 10

4 comments:

  1. Dete u meni kaze da Carli Hanam nema ni mrvu sarma a delToro ga vuce od filma do filma. Za njega je Saja izmislio ulogu heroja-antiheroja da ne govorim o ostalima. Valberg je prosto dosadan i neuverljiv u ovakvim pricama

    ReplyDelete
  2. "Bilo je priča da Michael Bay neće režirati četvrti nastavak." Valjda TRECI? Jer ovo je 4.deo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. reći ću ti isto što je i al swearengen sr rekao svom sinu... you'll find no pussy in my ass, son

      Delete
  3. Sve je to super, Deadwood reference,znamo sve,kuzeri smo najveci,ali ako je nesto cetvrti nastavak,onda je istovremeno i 5.deo ;) It's not that hard to comprehend :D

    ReplyDelete