12 September 2014

PARANORMAL ACTIVITY 5: THE MARKED ONES

Više kao spinof, nego kao nastavak


Nisam voleo Paranormal Activity 4, a sad vidim i da sam ga gledao.

Paranormal Activity 5 odvija se pod autorskom palicom Christophera Landona koji je u nastavcima 2-4 funkcionisao samo kao scenarista. I, nekzagrmetrube!, nije sve totalni raspad! Naprotiv.

Biće spojlera.

Ovaj put (zap)ostavljamo osnovnu radnju i šta god i zbog čega god se dešavalo sve što se dešavalo u prva četiri dela i bavimo se "označenima". "Označeni" su tj trebalo bi da budu- armija veštica i mi u petom nastavku pratimo kako dolazi do njihovog vrbovanja, regrutacije i prvih ratnih dejstava.

Pretpostavljam da su vam do sada ispojlovali da ima i putovanja kroz vreme.

Elem, Landon radnju smešta u "latino" kraj u Eleju u apartmanski kompleks u kome živi nekoliko porodica. Junak ovog filma je Jesse, diplomac, koji sebi kupuje kameru od para koje je dobio za diplomiranje. I kad već spominjem kameru koju niko neće ispuštati iz ruku, moram da kažem da je i logistika i logičnost uključene kamere ovde malčice zapostavljena, ali su dovijanja kako se i zašto nešto snima poprilično kreativna- naročito recimo ulazak u zonu zla i snimanje stana komšinice-veštice (možda jeste, možda nije spojler) kroz rupu za ventilaciju...

Osnovni problem PA5 leži u tome (i to je možda razlog njenog komercijalnog neuspeha, film je zaradio samo 20 puta više nego što je koštao) što filmu dugo treba da postane horor, a potom relativno brzo preraste u neku vrstu teen-horror sci-fi-a koji liči na Chronicles, što su neki kritičari i pre mene primetili. Nažalost, ta premisa nije baš najsrećnija uklopljena u tvrdi kalup ružno osvetljenih mračnih soba i čitav onaj setap "pomerajućih zavesa" koji su zaštitini elementi ove franšize. Jednom kada demonstrira svoje "vojničke" moći, Jesse nestaje i nadalje se tretira kao bilo koja od "opsednutih" osoba u prethodnim nastavcima i nekako postaje samo nužno sredstvo da se ovaj nastavak i geografski i geo-vremenski (see, what I did there?) spoji sa prvim delom.

Sve što nam je bilo nejasno- zašto je vešticama potrebna kuća u predgrađu da zaigraju kolo i cela dnevna soba da nacrtaju pentragram, i nadalje ostaje bez objašnjenja. Ali sve zajedno, nekako predstavlja hrabar (i isto toliko sumanut) pokušaj revitalizacije serijala da ne bi trebalo samo da isučemo pljuvačku nakon gledanja.

Molly Ephraim, srednja Mikeova ćerka u Last Man Standing, ima jedva primetnu ulogicu.

SELEKTAH: 5/ 10

No comments:

Post a Comment