15 October 2014

EDGE OF TOMORROW

Dogodilo se na današnji dan. Nekoliko puta


Recimo da promotivna kampanja (tj barem onaj deo nje koji je stigao do nas) nije pomogla onome što ovaj film stvarno donosi gledaocu. Prvo, on je u dve trećine zabavan i duhovit kako dugo nije bio ni film "sa Tom Cruiseom", a ni film "koji košta koliko Srbija". Tek u trećoj trećini on postaje film koji vidite na posterima. Drugo, način na koji Tom Cruise postaje "Tom Cruise" na koga smo navikli u ovakvim filmovima (vidi i pod "Matt Damon") ovde je podjednako impresivan i zbog Cruiseove spremnosti da se takve uloge prihvati, da je fenomenalno dočara (kapiram da ima još vas koji misle da je on fenomenalan glumac), ali i da potom, sa lakoćom, uđe u "sopstveno odelo" i završi film. Treće, elijeni kojih manjka na posterima izgledaju odlično.
A, da, film ima dramaturšku postavku koja nije česta, a ni prekomplikovana (kao što to ume da se desi u sličnim ostvarenjima).

Tom Cruise igra majora Cagea, koji je neka vrsta PR osobe koja šeta po televizijama i "slika se za novine", a sve u cilju popularisanja mobilizacije ljudi u Ujedinjenu zemaljsku odbranu (ili šta god) koja na nekoliko frontova u Evropi sve neuspešnije bije bitke sa vanzemaljcima koji su okupirali zemlju. Kada voljom generala Brighama, a pred "Dan D" bitku u Francuskoj (direktna replika iskrcavanja u Normandiji), završi među redovima koji sutradan odlaze u bitku, a potom i na bojnom polju gde ga ubija "alfa vanzemaljac", njegov život kreće neočekivanim tokom... Da, dobro ste pročitali- nakon smrti.

Kako ne želim da vam detaljnije spojlerišem ono što vas čeka, reći ću vam samo da je "dan mrmota" retko bio zanimljiviji. Tokom tog dana, koji ko zna koliko zapravo traje, Cage će upoznati i "promo cicu otpora", super seksi Ritu (Emily Blunt), sa kojom će zajedno tragati za načinom da vanzemaljcima dođe glave. Doug Liman, u svojoj najboljoj režiji još od Go, ako mene pitate, neprekidno drži akciju na visokom nivou, ali ona zahvaljujući crnohumornim momentima ne deluje suvoparno. U isto vreme, mi vidimo kako Cruise pred našim očima stasava u super-vojnika, a potom i kako to od njega pravi "čoveka".

Osnovna premisa pobeđivanja vanzemaljaca možda vam isprva neće biti jasna, ali uspećete da skapirate šta treba da se desi da bi se zadatak ostvario.I mislim da inovacija na ovom polju može da podmiri i one "zahtevnije" gledaoce, a naročito one kojima se ne gleda War of the Worlds na još jedan način. Barem ne u sve tri trećine filma.

Oko razumevanja samog kraja Žozefina i ja se i dalje sporimo. Ona misli da je previše anti-klimaksičan i da nekako dezavuiše sve prethodne "dane", dok meni deluje kao potvrda one stare da boj ne bije svijetlo oružje već srce u junaka. Elem, neće smetati ni ako vi budete imali sopstveno mišljenje.

SELEKTAH: 8/ 10

3 comments:

  1. Guglao je zbog superseksi, otkrio da nam to nije jedino zajedničko - emily blunt obsessive compulsive

    ReplyDelete
  2. Ne volim rec "skapirati".

    ReplyDelete