04 November 2014

FILMOMANIJA: WE ARE THE BEST!

Hey! Ho! Let's go!


We Are The Best! ima izuzetno visoke ocene kod kritike. To me prilično zbunilo nakon gledanja filma.

Lukas Moodysson i ja smo se poslednji put sreli, kako mi to uvid u njegovu filmografiju na imdb-u dočarava, kada je on, izgleda, snimio i svoj poslednji dobar film- Fucking Amal (koji je u nesrećnom politički korektnom obrtu postao Show Me Love). To je bio film o dve drugarice i šta se zgodi kad se ljubav rodi... Otuda sam očekivao da bi film o tri drugarice i šta se zgodi kad se pank rodi... mogao da bude podjednako zanimljiv, ali ne i mnogo više od toga.

Da "Švecka danas" nije zemlja za život najubedljivije govore njeni filmovi koji se skoro svi redom odvijaju u osamdesetim sa dozom nostalgije čak i kada se radi o tinejdžerskom vampiru serijskom ubici. We Are The Best! je daleko manje nametljiv koncept. Tri cure, sa različitim stepenom socijalne zapuštenosti (recimo jedna je Katolkinja) odlučuju da zajedno naprave pank bend. I na to odlazi dve trećine filma. Poslednja je posvećena onome što se zgodi kada odluče da upoznaju dečake iz popularnog pank benda.

Moodysson sve snima i montira kao da je neki dečiji šou, sa povremeno čudnim zumovima i prebrzom montažom. Na momente scene deluju kao neki rijaliti iz osamdesetih na temu "šta rade tinejdžerke kad su same". Tri devojčice imaju različite senzibilitete, različito su atraktivne i svaka ima svoja očekivanja od toga šta pank treba da joj pruži. Bobo misli da je ružna i da će pank to kamuflirati, Klara to vidi kao priliku da proživi svoj tinejdžerski bunt protiv svih stvari i ljudi koji joj smetaju, dok usamljena Hedvig tako stiče prijatelje i samopouzdanje.

Sem fino istraženog terena (računam da je bilo dosta improvizacija, a curice deluju kao vrlo zahvalan materijal) i par povremenih osvrta na žaoke koje dolaze iz sveta odraslih ovo je jedna benigna tinejdžerska komedija sa jedva nešto malo zapleta i finom količinom pozitivne energije. Ako vam je prisutnost ovog poslednjeg kriterijum za dobar film, bićete zadovoljni, u suprotnom pitaćete se šta Oružjem Protivu Otmičara radi u folderu sa Boyama.

SELEKTAH: 5/ 10

No comments:

Post a Comment