29 December 2014

DELIVER US FROM EVIL

Deliver us from this film


Čini se da je uspeh The Conjuring i kod publike i kod kritike podsetio holivudske producente da se horor filmovi zapravo vrlo profitabilna roba- malo koštaju, a malo-malo pa zarade stotine miliona dolara. Ono što je Conjuring ponudio kao formulu jeste kombinacija "pametnog straha" i "nekog zvučnijeg holivudskog imena" u ekipi anonimusa koja obično glumački opskrbljuje horor film. Tamo su to bili Vera Farmiga, Lili Taylog i Patrick Wilson, a ovde Eric Bana i Joel McHale. Ali vratimo se "pametnom strahu".

"Pametan strah" je onaj koji krasi najveće horore svih vremena. Ako se pitate koji su to vi verovatno niste normalni, ali pomenuću tri koja, nadam se, jasno ukazuju na pametno: The Exorcist, Rosemary's Baby i The Shining. U svima njima u jasno postavljenu priču ušetava nečista sila i kvari prvo ljude, pa odnose, pa i samu realnost. Strah dolazi od nepoznatog, a pamet od verovatnosti tog nepoznatog, od umešnosti autora da tu nepoznatost približi i spuste među stvari u koje verujemo. A delom i zbog toga što ti i takvi strahovi već čuče u nama. Niko normalan valjda ne očekuje da elaboriram stvar o kojima ozbiljni ljudi pišu knjige u jednom pasusu.

Deliver Us From Evil ima paklenu propoziciju za vas. Trojica američkih vojnika koji su slučajno tokom opsade Iraka ušetali u neko skriveno svetilište sa sobom su u Ameriku doveli i "nečistu silu". S jedne strane, lepo je i levičarski razmišljati o inspirativnoj metafori za sve oblike post-traumatskih sindroma koji sve u šest siluju vojnike povratnike, ali s druge strane, lepo je i desničarski razmišljati da pošast islama u Ameriku sa vojnicima šalje i šejtane.

Elem, naš detektiv, po čijim je memoarima i nastala ova "istinita priča", u nizu isprva nepovezanih događaja počinje da naslućuje patern, sve dok zlo ne zakuca i na vrata njegovog doma. Pored McHalea, koji izgleda kao da je ispao iz Limp Bizkit, "CrimeUnitExorcist tim" čini i lokalni pop eks-džanki koji (i dalje) izgleda kao da je ispao iz The Strokes.

Nakon par efektnih maski na početku i napete scene u zoološkom vrtu, Deliver Us From Evil zapada u exorcist TV procedural koji šiba po svim mogućim horor klišeima. Napolju je stalno noć i pada kiša, niko ne zna gde su ratni veterani kad nisu tamo gde ih tražimo, niko ne objašnjava njihova animalna ponašanja, a scena finalnog egzorcizma sa (fenomenalnim Sean Harrisom) svakako je razočarenje za sve nas koji smo gledali makar jedan dobar "isterivački" horor. Ili Matrix.

SELEKTAH: 1/ 10

No comments:

Post a Comment