31 March 2015

OSKAR/ FEST/ WHATEVER: SONG OF THE SEA

Eli odgledala ceo film sa nama (ja interpretirao)


Na početku, mama, koja je trudna, mora da ode iz kuće, jer mora. Zatim nestane. Kuća je na vrhu litice, ostrvca u okviru "irskih kariba". Mama za sobom ostavlja malog dečaka, kome je poklonila školjku kroz koju se čuje more. Tata je ogroman i bradat. Kao džin, čiju ćemo legendu nešto kasnije čuti.

Potom film skoči par godina unapred sa radnjom. Svi su porasli. Od trudne mame ostala je samo mala devojčica, koja ne govori. Veliki dečak. I tužni tata.

Legenda o džinu kaže da je ovaj bio mnogo tužan (zaboravio sam koga je i šta izgubio), i njegova mama, vila-sova, nije mogla da podnese njegov bol, pa ga je isisila u teglu, a džin se pretvorio u ogromno kameno ostrvo. Pa ostrvo liči na skamenjenog, sklupčanog džina.

Jedne noći, mala devojčica nađe mamin magični kaput i obučena u njega siđe do mora i uđe u more i pretvori se u malu, belu foku.

Tu mama Žozefina objasni da u Irskoj ima puno sličnih priča i legendi o devojci koja se pretvara u foku. Tomm Moore, autor ovog filma, za sobom već ima jedan uradak po irskoj legendi, The Secret Of Kells. Isto ovoliko lep film.

Crtež je kao ilustracija za uvijač za sveske za decu u prvom razredu. Krupne oči. Devojčice kao fokice, bradati čarobnjaci, opasne sove, kuca kojoj se ne vide oči od kose.

Brat mora da spase sestru. I ta avantura ih odvodi do kuće bola u kojoj je stara vila-sova...

Song Of The Sea je ekranizovana slikovnica. Računa sa limitima najmlađe populacije i nostalgijom one starije. Kalkuliše, ali nije bezobrazan. 2D za 3D osećanja, a ne obrnuto.

Nisam naročita publika. Ali volim svoje dete najviše na svetu.

SELEKTAH: 7plus/ 10

No comments:

Post a Comment