06 May 2015

NEOStvARNOST: HOUSE OF CARDS (TREĆA SEZONA)

Iz prepiske



Mar 29
MMG to wickEd_girl

sinoć smo završili house of cards s03. taj jebeni masterpis je bacio sve serije u zasenak.


Mar 29
wickEd_girl  to MMG

masterpis? nismo na opozitnim polovima sto se toga tice, vec na drugim planetama. nije mi bilo jasno sta su hteli da postignu ovom sezonom, koja me ostavila blago iziritiranom, ali sasvim hladnom. nesto poput claire, kapiram ^^

i dalje mislim da je jedina dobra stvar u vezi sa tom serijom njena uvodna spica. sta ti vidis sto se toliko razlikuje od onoga sto ja vidim?


Mar 29
MMG to wickEd_girl

pa cela sezona je o odnosima. frank i claire, doug i rachel, remmy i ona mršava. fenomenalni su razrađeni likovi franka i claire. oboje su spoznali svoje limite, na neradost onog drugog. u prvi plan je došla njihova sebičnost i nametnula se kao razlog raskida. siamese evil twins su se razdvojili. 25 godina ulaganja, kao ona tibetanska tvorevina, i za dan raspršena. ostade slika.
novinar da nam to pojasni, ali i da im kreira ogledalo i iskatalizuje (er to reč?) neumitan proces.
a za to vreme na političkom planu dve megalomanske filantropske misije.
dougova putanja mi je čudesna. od čoveka do nečoveka. daleko od franka, u frankovo naručje.
super mi je helen dunbar i onaj alchajmerizovani sudija.
svi likovi su nekako spoznali svoje limite, na vrlo dobro plasirane načine.
stvar je udarila u krov. i sada se ruši. od vrha. rekao bih.
za 13 epizoda, that's a fuckin masterpiece.
čak su i rusi bili ok.


Mar 30
wickEd_girl  to MMG

intelektualno mi je je sve to bilo savrseno jasno. emotivno mi je sve bilo half-assed. There were no real stakes. Nisam osecala sta je tacno mogao da izgubi - u prve dve sezone se makar krvnicki (i bukvalno i figurativno) borio za moc, treca sezona je napisana kao da su se vatali za slamke ideja. nema kresenda. ako je to bila poenta, onda ta ucmalost, ta pat pozicija - kuda dalje kada je neko jebeni predsednik USA - nije dobro prikazana.

za douga se slazem; sve scene sa njegovim bratom su heartbreaking. 

meni cela treca sezona ima smisla samo ako je posmatram kroz prizmu da je claire u stvari protagonista. ona ima taj lom, sa kojim mogu da empatisem. frank je slep za sve drugo, sto je naravno poenta, ali uporedi kako je prikazano njegovo slepilo, ono je gotovo naivno u odnosu na galop iz prve dve sezone. mozda je netflix preterao u ideji binge watchinga, i mozda ce S3 biti jasnija u kontekstu S4, mozda ce biti pozeljno ili nuzno da se 3+4 gledaju zajedno da bi postigli taj kresendo koji mi je falio.

Frank je glavni problem, a fokus je toliko na njemu, da intelektualizacija nacina izgradnje njegovog lika meni nije dovoljna.

simbol cele sezone je ona ideja "strasnog uragana koji ce razoriti east coast" - najavljivana sa pompom, cena je bila velika (opet, i bukvalno i figurativno), a onda je uragan samo skrenuo, i puf... tresla se gora, rodio se mis. u 2 minuta dijaloga.


Mar 30
MMG to wickEd_girl

emotivno je hladno (a ispod hladnoće još više hladno) baš kao što je frankova i claireina veza.
nije fora šta frank može da izgubi, a može- drugi mandat, odnosno prvi koji je zaslužio (osvojio), ali bitnije i bizarnije od toga je što on sada želi legacy. želi da ostavi trag. a njegov limit je da niti ume, niti može da ostavi traga. on je mešetar, spletkaroš, a ne vizionar. on ne zna kako- i te bolne spoznaje po njega, postale su najbolnije kad je shvatio da ni claire ne zna (zajeb sa rusima) tj da je i ona jedan improvizator, bez znanja i spretnosti stvarno potrebnih za neku funkciju. i ona i frank su shvatili da time što imaju ne umeju da upravljaju, i onda su se posvađali što ne osvajaju još više, a zapravo da sakriju jedno od drugoga sopstvene nesposbnosti. i onda su, očekivano, postali "manji ljudi"- on je pribegao sili i osionosti, a ona slabosti i bekstvu. oboje krijući se ispod terata većih razloga- vizije i prestanka ljubavi.

dougov brat je ok, ali meni je daleko impresivnija njegova samoizgradnja. neverovatna kontrola i sposobnost vladanja emocijama. kako prema bratu, tako i prema hakeru i nesrećnoj rachel. on je manipulator vrhunskog tipa, kakav frank nikada neće biti. ali on je rođen da služi.

rus, iako karikaturalan (više da bi se narugali putinu) pokazao da ume da vlada, da predsednikuje. frank je samo follower u toj igri. ne ume da se snađe. to je nivo iznad njegovog, gde njegove fore ne pale. tj traže se zajebaniji ljudi. ili vizionari.

ja ne vidim nikakvu intelektualizaciju kod nijednog od likova. naprotiv, svi su napravljeni sa impresivnom dozom talenta za ljudsku psihu.

uragan nisam ni primetio, a sumnjam da je iko očekivao da će on stvarno da počini neki harač. to je bilo samo da pokaže da frank nema muda da rizikuje, da ostane na nivou sopstvenih izazova. predao se. i to je bila samo jedna od brojnih predaja. predao se da sačuva parčence vlasti. on je kao miš koji na brodu koji tone stalno beži na višu palubu i odatle prkosi talasima i obećava da će se spasti.

njegova priglupa ideja da simpatije naroda pokupi oldskul metodom napisane knjige u kojoj će sam sebi ispisati manifest i divljenje na kraju ga je koštala svega. izgubio je jedinog partnera voljnog da veruje u njegovu iluziju, pre svega o sebi.

No comments:

Post a Comment