03 June 2015

IT'S HORROR TIME!: BACKCOUNTRY

Tzv "survival horror". Da, kao Open Water


Da je ovaj film "baziran na istinitoj priči" potpuno je irelevantno.
Da ovaj film nije zbudžen u "fajnd futidž" žanr je impresivno.
Zapravo, još je impresivnije kada znate da ga je režirao glumac Adam MacDonald, najpoznatiji po ulogama u TV serijama Rookie Blue i Being Erica (TV šta?!!).
Ovo mu je prvi film. Iako uopšte ne izgleda tako.

Momak i devojka kreću na kampovanje po šumama i gorama i ne toliko nesličnim vrletima po kojima se pentrala Reese Witherspoon u filmu Wild. On želi da joj pokaže skriveno jezerce oko koga je provodio dosta vremena kada je bio mali.

Iako se radi o romantičnom putovanju MacDonald nas dopadljivo i pametno upoznaje sa tim gde stvari škripe. Ona je malo preambiciozna, a on previše nije.

A onda im se prve večeri pridruži i slučajni prolaznik Brad. Na njen poziv. I tu se dva mužjaka malo sukobe. Tek toliko da u nastavku filma uživamo u razmišljanju da li je sve što se dešava ljubavnom paru plod delatnosti poremećenog Brada.
A ne recimo medveda.

MacDonald je zanatski sjajno uspeo da kreira dramu, i između ljudi, i između ljudi i prirode, i da je potom lagano zaoštrava. Do prve, pa druge klanice. Učinio je da shvatimo kojom brzinom poezija isčezava iz naših života kada se preti i isčezavanju samog života. Maske spadaju uverljivo.

Na kraju priroda pobeđuje (okolo nas i u nama samima), baš kao što samo najjači opstaju.

MacDonald ne srlja u jeftini spektakl. Divi se prirodi, ume da je slika i s podjednakom pažnjom pristupa i dokumentarističkijim momentima, koliko i onima koje samo život može da "izrežira". A uživaćete više nego u nekim akcionim spektaklima na koje je spucan budžet dvesta puta veći od ovoga.

SELEKTAH: 8minus/ 10

1 comment: