04 June 2015

IT'S HORROR TIME!: SPRING

Sumrak Saga: Svitanje, po Cronenbergu


Ovo i nije horor. Više je kao bajka. Po Cronenbergu. Više je kao Linklaterov Before Sunrise. Po Cronenbergu. Podseća i na radove Shanea Carrutha, samo što je sve jasno. Zanimljiv film, literaran, kao da ga čitate, a ne gledate.

Film je delo rediteljsko-scenarističkog dua koji čine Justin Benson i Aaron Moorhead, čije prethodno ostvarenje, Resolution (2012), su bolji poznavaoci horora sigurno već pogledali, a ja tek treba. I radujem se tome.

Kao i u svakom dobrom hororu, horor počinje već u verovatnoj stvarnosti. Film počinje scenom u kojoj mladi Evan, junak našeg filma, sedi pored postelje u kojoj njegova majka upravo umire od opake bolesti. Ali nije strašan samo zadah prisutne smrti, već i sirotinjski prostor u kome se ona oprašta od ovog sveta i osećaj da sve to zajedno i nije bio neki život. Ubrzo saznajemo, na lukavo plasiran način, da Evan nema ni oca, koji je poginuo malo pre se majka razbolela, a ni drugih živih rođaka. I  naše očekivanja već počinju da lelujaju oko mogućnosti da je Evan zapravo sin Sotone, nastao iz pepela... Ta biografska činjenica obezbediće, zapravo, ubedljivost onome što sledi.

Nakon jedne tuče sa lokalnim latino krimosom, Evan je prinuđen da se skloni i on odlučuje da spoji nužno sa lepim i da otputuje u Italiju. Da nadoknadi propušteno putovanje Evropom na koje američki srednjoškolci kreću pre koledža. Tamo upoznaje zgodnu curu Louise. Kojoj će vrlo brzo postati "Telma".

Sad razmišljam da li i koliko da vam spojlujem dalje.
Nabacaću i razbacaću stvari.

Uverljivo je. Ima priču, koja možda i nepotrebno, ali Carruthovski, pokušava da (se) objasni. I to je bitno, dok se Cronenbergovski transformiše pred nama (vidite kako lepo biram reči). I tu i tamo ima scena koje su namerno hororičnije nego što je trebalo.

Ali ispod svega toga krije se ljubavna priča. O poveranju i predavanju. O tome čemu služi večnost. Vrlo romantično. Vrlo hipsterovski. Vrlo naučno. Kombinacija koja se ne sreće baš tako često, zar ne?
Završava kao Linklaterov Before Sunrise.
Plus jug Italije...

It's what you'd do for love. And always has been.

SELEKTAH: 7plusplus/ 10

2 comments: