19 June 2015

U BIOSKOPIMA: SVITA (ENTOURAGE)

Osam sezona i film


Da li su nam trebale poslednje dve sezone? Pfffff... Da li mi je žao što ih je bilo? Ne.
Isto važi i za film.

Iako na početku filma imamo mini rekapitulaciju anturažana u formi intervjua sa Piersom Morganom (gde su njega iskopali?!), koja neanturažovane (kad sam već počeo) upoznaje sa junacima i odnosima, jasno je da je Entourage "d muvi" namenjen pre svega fanovima serije. I kao takav, on je manje-više ostao na stilskim i moralnim postulatima premise.

Moji komplimenti idu autoru/reditelju/scenaristi/producentu Dougu Ellinu koji je uspeo da stvori utisak da je film Entourage neka vrsta nesnimljene devete sezone-u-malom, koja uspeva da održi ritam, dramaturgiju i šarm pojedinačne epizode.

Stanje u kome zatičemo junake je sledeće:
Ari se iz Italije vraća na čelo studija, i dalje nesposoban da bude neeksplozivan.
Vince, odlučuje da režira prvu Arijevu produkciju. U pitanju je film Hyde, po Džekilu i Hajdu, samo smešten u daleku budućnost...
Turtle je uz Cubanovu pomoć postao mali biznismen
E se rastao sa Sloan, ali čeka dete sa njom, i postao je jebač-presretač u međuvremenu.
Johnny Drama prolazi kroz zakasneli midlife crisis.
Lloyd se ženi. I želi da ga Ari preda mladoženji.

Okosnicu čitave priče čini borba kreativnog Holivuda, oličenog u Vinceu (čija harizma mi je uvek bila i ostala misterija), protivu biznismena-seljaka koji misle da ako imaju pare imaju i pravo na mišljenje o filmovima koje su producirali. Ove poslednje fenomenalno su odigrali, kao otac i sin, Billy Bob i Haley Joel. Oko tog sukoba, oće li filma biti i da li će Dramine scene ispasti iz njega ili ne, vrti se ceo filma, a svi ostali junaci participiraju epizodično na način sličan kao u TV seriji. Neću da vas lažem da se radi o posebno i probrano zanimljivim pričama, i bojim se da one efektnije deluju nama koji smo želeli da znamo "šta je bilo posle", nego novim gledaocima. Ali sise, dupeta, blentave situacije, bros-before-whos i tome slične relikvije neo-Hustlerovskog doba i dalje su dominantni motivi.

Negde sam pročitao da je Entourage bio kritikovan zbog svoje mizoginije (mrzelo me je da jurim originalne kritike), ali tako nešto samo brkate feministkinje mogu da zamene filmu ne razumevajući da Entourage ne mora svima da prija, ali ima pravo da postoji. Jer sloboda govora. A odmah za njim sise, dupeta, blentave situacije, bros-before-whos itd.
A pretpostavljam da prisustvo "snažnih i samostalnih žena" poput Dane Gordon, Arijeve žene, Sloan, bokserke Ronde Roussey ide u prilog izbalansiranijem pristupu.

SELEKTAH: 7minus/ 10

No comments:

Post a Comment