07 December 2015

FAF21: BLAGO (COMOARA)

Subverzivnost dolazi pravo niotkuda i spasava stvar


Veoma je važno da me poslušate kad vam kažem da prvo gledate film, a onda čitate recenziju.

OK?

Moj vršnjak Corneliu Porumboiu spada u drage, ali ne i najomiljenije rumunske reditlje. Njegovi filmovi 12.08 East Of Buchurest, Police.Adjective i (daleko manje) When Evening Falls On Buchurest or Metabolism su mi bili simpatični, ali iz različitih razloga slabiji u odnosu na radove njegovih slavnijih kolega. Blago je svakako njegov najbolji i najkompletniji film i predstavlja kompilaciju svih esencijalnih momenata rumunskog filma, a u izvesnoj meri kao da mu otvara neki novi put izneveravanjem tj igrom sa našim "očekivanjima od rumunskog filma".

Priča je predvidljivo nepredvidljiva tj "rumunska". Komšija dolazi da pozajmi pare od Kostija, supruga i oca koji upravo svom sinu čita priču o Robinu Hudu. Kosti nema 800EUR koje su ovom potrebne. Komšija se vraća par minuta kasnije i otkriva da mu 800EUR treba da pronađe blago koje je njegov deda navodno zakopao na zapuštenom porodičnom imanju. Kosti odlučuje da se snađe i ispozajmljuje kako bi angažovali detektora metala u potrazi za blagom.

Likovi su besprekorno realistični i živi u detaljima. Nijanse koje prožimaju određene situacije ponekad su manje funkcionalne za priču, ali zato kreiraju efektnu i komičnu atmosferu. Sama potraga za blagom i ponašanje Kostija, komšije i detektoriste je pola-Beckett, pola- The Treasure Of Sierra Madre.

Ono u čemu leži Porumboiuov genij je u kontinuiranom izneveravanju naših očekivanja i igri sa njima. Svako malo radnja nam pravi sačekušu nakon koje "već planiramo" raspad situacije i "još jednu tragikomičnu rumunsku situaciju". I kako film odmiče tih sačekuša je sve više i nijedna se ne odvije kako smo očekivali. Naprotiv, stvari samo idu nabolje.

Druga lepa i bitna stvar je "dobrota" glavnog junaka odnosno "pozitivizam" koji prožima ceo film, zatim happy ending koji je totalna subverzija na kraju, i poruka koja se sistematizuje i satirično kristališe u pesmi Life Is Life, Laibacha, koja zatvara filma, a čiji ključni stihovi su: And we all get the power/ We all get the best/ When everyone gives everything/ Then everyone everything  will get. Ja sam, možda nepotrebno, u sve to učitao da je Blago, "zapravo", film o poziciji Rumunije unutar Evropske Unije, koja mora da se robinhudovski dovija kako bi stigla do blaga unutar nefer uslova života (beskrajni niz propalih biznisa koji se odigravao na "dedinoj zemlji", čini mi se, svedoči o tome, baš kao i propast komšijine izdavačke kuće). Drugim rečima, rumunski film je sa Blagom iz faze hiper-realistične introspektivne defanzivnosti ušao u nešto revolucionarniju i preduzetniju fazu.
Srbi, šta čekate?

SELEKTAH: 8plusplus/ 10

2 comments:

  1. Rumuni kidaju već godinama. Odličan film.

    ReplyDelete
  2. vučić smenio gašića i postavio marka kozeleka.

    ReplyDelete