19 February 2016

U BIOSKOPIMA: ZULENDER 2 (ZOOLANDER 2)

Izašao iz mode?!


Voleo sam Zoolander.
Želeo sam da volim Dereka i ekipu i u novom nastavku, koji nam stiže 15 godina kasnije.
Derek i Hansel su i dalje sjajni.
Ali njihovo vreme je prošlo.

Zoolander 2 ne uspeva da bude kemp koliko je prvi deo bio, što je, barem meni, bila njegova najveća snaga. Nešto kasnije, Stiller je sličan pristup i humor primenio i u Tropic Thunder sa uspešnim rezultatom. Ali Zoolander 2 je overdozirao svim stvarima koji su ga svojevremeno učinili miljenikom fešn industrije i svih fešn ljudi širom sveta.

Prvo, radnja je nepotrebno infantilizovana i to ne u pravcu fine, apsurdne komedije kakvu su stvorili Edwards i Sellers u Pink Panther serijalu (iz koga Stiller očigledno crpi inspiraciju), već pre u pravcu spuf komedija Davida Zuckera, istina nešto promišljenije i duhovitije nego što je on radio, ali ne mnogo. Veći je problem što zbog toga Zoolander 2 često izgleda kao tip komedije kojoj želi da se ruga. Drugim rečima, falilo je više fora kao što je All (fenomenalni Benedict Cumberbatch kao androgeni maneken/ka), a manje kao što je većina drugih.

Zaplet nije loš, ali mu fale kraj drugog čina i pravi treći čin. A to odsustvo radnje tj komičnih obrta nemušto je kompenzovano bulumentom selebritija koji defiluju kroz ovaj film i pretvaraju ga u neku vrstu katastrofalnog tribjuta Zoolanderu, s obzirom da svi oni deluju kao da se pojavljuju iz simpatije prema Stillerovom prvom ostvarenju, nego za pare. Nažalost, ono što donose filmu mnogo je manje od onoga što im on oduzima, pa na kraju, u pomalo surovom obračunu Mugatua sa fešn industrijom, sve neočekivano izgleda kao bespotrebno ruganje ljudima koji su Stilleru izašli u susret.

Pomalo smeta što Derek i Hansel, koliko god bili idioti a la Dumb and Dumber, ipak, dolaze iz sveta mode, koji se neprekidno menja. Pa sam otuda očekivao da će oni trijumfovati nekim novim "magnum" pogledom ili pozom, a ne samo sposobnošću da reinkarniraju stara oružja. Zoolander 2 se, uglavnom, svodi na to da svi pokušavaju da ponove sebe iz prvog dela, pa imaju problema da to urade. A vreme između dva nastavka još uvek se nije specifikovalo ni na koji način pa da budi nostalgiju. Čak šta, pre deluje kao da smo u podrumu našli neki "gossip" časopis sa ličnostima kojih se jedva sećamo.

Stiller se nije pokazao ni kao naročit reditelj, pa film dobrim delom izgleda kao loša komedija za decu ili kao treći nastavak Night At The Museum. Egezktli, kao nešto što niste, niti mislite da (morate da) gledate!

RIP Derek & Hansel. U sezoni 2001/2002 niko vam nije bio ravan.

SELEKTAH: 3/ 10

No comments:

Post a Comment