14 July 2016

MICHAEL JACKSON'S JOURNEY FROM MOTOWN TO OFF THE WALL

Moramo da razgovaramo o Majklu


Kao što kaže samo ime ovog dokumentarca, koji je Spike Lee uradio za kanal Showtime, u pitanju je priča o tome kako je Michael od jednog od 5 Džeksonovih ušao u predvorje najvećeg pop panteona ikada.
Spike je stari Michaelov znanac (radio je video za They Don't Care About Us i propratni dokumentarac za polu-kompilaciju HIStory) i po odzivu gostiju deluje da je rado viđen gostu u domu Jacksonovih, ali ono što je najbitnije- i on kao većina njegovih sagovrnika ima posebno mesto u srcu za Michaela.

Priča hornološki prati to kako su nastali Jackson 5, njihovo uhlebljenje u Motown imperiji, razlaz sa istom, zatim Michaelove solo vratolomije sa jednim mišom (Ben) i čarobnjakom iz Oza (The Wiz), pre nego što se sreo sa Quincy-jem Jonesom i napravio Off The Wall. Kome je, pesmu-po-pesmu, posvećena poslednja trećina filma.

Ako iz nekog razloga (kao recimo ja) niste toliko nagledani i načitani priče o ranoj Michaelovoj fazi, Leejev film veoma pedantno objašnjava stvari, kontekstualizuje ih i zahvaljujući sagovornicima-svedocima-učesnicima iz prve ruke saznajemo kako je do nekih stvari dolazilo. A ponekad prozbori i sam Michael, svojim paperjastim glasom.

Mnogi muzički saradnici (makroi i dileri) koje sam za života upoznao štuju samo ovaj deo Michaelove karijere i spremni su da čak i javno priznaju uz koju su pesmu sa Off The Wall izgubili disko nevinost. Lee pravi finu genezu Michaelove muzičke zrelosti, od izloženosti najtalentovanijim muzičarima i producentima u Motownu, preko skoro opsesivne Michaelove raspoloženosti da od svakoga muzičara sa kojim se sreo "pokupi" nešto i pronikne u to kako ovaj radi. Off the Wall je faza u kojoj Michael više nije samo vrhunski izvođač, već autor i ko-autor, vizionar, iz koga počinje da se izliva talenat koji je do tada bio oštrije supervizovan od strane drugih ljudi.

Čak i ako vas Michael ne zanima kao čovek, elementarno poznavanje njegove umetničke karijere je "must" za bilo koga ko pretenduje da u životu prođe pored pop kulture. Na stranu što zaista impresivna količina dokumentarnih snimaka njegovih nastupa, intervjua i "privatnijih trenutaka" stvara skoro neverovatan utisak da smo provalili u jednu odaju (i dalje) poprilično misterioznog kulta MJ-a. Gledajući entuzijazam i posvećenost "malog Majkla" nije teško poverovati u kakvo ludilo je to s godinama izraslo, ostavljajući iza sebe sve normalne oblike zabave. Ovaj momak je s 19 godina s najvećim zvezdama sveta delio VIP prostor disoketeke Studio 54. Ko ne bi poludeo samo od toga?

Na sve to, tokom razgovora sa sagovornicima možemo da čujemo Spikea kako umire od smeha, a kad ukrsti Michaelovo izvođenje She's Out Of My Life sa Eddie Murphy-jevom interpretacijom daje i nama priliku da se nasmejemo. Michael u ovom filmu definitivno nije sveta krava.

SELEKTAH: 8plus/ 10

No comments:

Post a Comment