11 July 2016

U BIOSKOPIMA: LEGENDA O TARZANU (THE LEGEND OF TARZAN)

Povra čaču


Razmišljam da postanem snob (ajde, bez komentara!). Da sebi još više zabranim gledanje ov(akv)ih filmova. Jer BRATE, NE MOGU VIŠE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dajte mi kakvu iransku dramu iz dva kadra o čoveku koji traži zrelu trešnju i satima luta po selima i sreće krezave ljude koji ne žele da mu kažu da trešanja ima, pre nego ovo. Stvarno više ne mogu.

Ne mogu više filmove u kojima je Samuel FUCKIN L Jackson na auto-pilotu i sve vreme se muči da to sakrije. Uprkos bajićevskim brcima.
Ne mogu više da mi Ameri, pa još sa dva revolvera u Samuelovim rukama, spasavaju stvar.
Ne mogu više "der američke prijatelje" čistih i bezinteresnih srca.
Na sve to on se jebeno zove George Washington (Williams) kao čuveni jebeni američki oslobodilac robova. I prvi predsednik. Ni više ni manje.

Ne mogu Cristopha Waltza koji se čovek trudi za sve neočekivane milione koje je primio, a lik mu je toliko dvodimenzionalan da možete da ga isečete i oblačite u papirnata odela, kao nekad u Zabavniku.

Mogu priču o Tarzanu iz neočekivanog ugla (Tarzan, sada kao re-socijalizovani Lord Clayton, vraća se u Kongo da pomogne tamošnjem narodu u borbi protivu belgijskog kralja Leopolda), ali ne mogu da mi se paralelno sa tim serviraju flešbekovi Tarzanove geneze, na isti jebeni način na koji smo to videli u, mislim, svim filmovima o Tarzanu).

Ne mogu Jane (Margot Robbie) za koju reditelj nije odlučio da li je Tarzanova Jane ili Tarzanov Watson. Ili mu je čak skoro ravnopravna, pre svega po tome koliko su ona i Tarzan slični tj kao par drugačiji od ostalih.

Ne mogu pet tema u filmu koje bi sve da liče na Indianu Jones, a nijedna zapravo nema ništa drugo do početak i kraj, bez ičega između.
Poput one koja treba da reši odnos između Tarzana i njegovog majmunskog brata.
Poput one koja se tiče Tarzanovog greha i zavade sa poglavicom Mbongom.
Poput potpuno drugoplasirane borbe sa belgijskim izlasanikom Leonom Rom (Waltz).
Poput Tarzanovog povratka u Afriku i džunglu posle toliko godina.
Poput tlačenja i ubijanja naroda Konga od strane Belgijanaca.

Ne mogu više da neki gad u Holivudu odluči da je reditelj četiri filma o jebenom Harry Potteru idealan da ributuje priču o Tarzanu, a da je jasno da je taj gad jedino zainteresovan za njen 3D ribut i za to da bioskopsku salu ispuni istom onom publikom koja je pohrlila na Harry-ja.

Ne mogu više tu kurcobolju. Za tolike, iako njihove, pare.

Eric Northman je bog. Iako ne ume da glumi za dvojicu. Ali u par navrata me u liku Tarzana prisetio na čuvenog hladnokrvnog (pun intended) Northmana i dao neki šmek gorčine, koju bi sa obzirom na sve što se Tarzanu u ovom filmu desilo, morao da nosi u stomaku.

SELEKTAH: 1/ 10

1 comment:

  1. meni bila najbolja ona serija o tarzanu sto je isla na pinku devedesetih. jedan izuzetan trash.

    ReplyDelete