18 March 2019

THREE IDENTICAL STRANGERS


Teško je poverovati da, kad podvučete crtu, ovaj film osuđuje jednog jevrejskog naučnika, pa još "survajvora" koncentracionih logora, njujoršku jevrejsku elitu i jednu jevrejsku ustanovu za usvajanje dece za nešto što je, do sada, i kao "delatnost", u domenu anti-humanih i anti-humanističkih nauka, uglavnom bilo pripisivano... nacistima!
I taj aspekat filma nekako ostaje u pozadini, kao akcentovan, ali nedovoljno zapaljen momenat filma.
A mi smo, kao gledaoci, prepušteni skoro istom cirkusu, koji je kamufilirao stvarni problem "tri identična blizanca", kada su njih trojica stupila "na javnu scenu" da obnaroduju činjenicu da su se nakon devetnaest godina solo života slučajno pronašli i spojili.

Ono što se trojici identičnih blizanaca dogodilo zaista je jezivo.
Slede jezivi spojleri.
Njih je na usvajanje dala njihova devetnaestogodišnja majka, koja je slučajno zatrudnela i čija "uloga" u svemu ovome je poprilično "protrčana", čak i u trenutku kada su braća uspela da je pronađu.
Elem, nakon toga, zli jevrejski naučnik je preko zle jevrejske ustanove za usvajanje i finansijski podržan od strane zlih jevrejskih i drugih elita grada, odlučio da braću raspodeli u tri porodice, u koje su već, namenski bile raspoređene tri devojčice na usvajanje, koje su trebalo da služe kao "reperna tela" u eksperimentu.
A sve da bi se sprovela studija o tome da li i u kojoj meri roditelji i roditeljovanje utiče na razvoj deteta, u odnosu na gene.
I braća nisu bili jedini blizanački učesnici u eksperimentu. Prema dostupnim saznanjima sigurno je još nekoliko blizanaca rasparano i raspodeljeno zarad istraživanja.
Takva su bila vremena... kažu svi koji su bili dostupni za film, a imali neke veze sa eksperimentom. Nema nekog naročitog kajanja s njihove strane. Zarad nauke je to! Sem kada se nacisti brane istim.

Jedan od braće kuburio je sa depresijom. I ubio se.
Bebe su kao male pokazivale da su iz istog jajeta- sve trojica su udarali glavom u zid kolevke. Kasnije su u životu sva trojica izabrala da puše Marlboro, da se bave rvanjem, da preferiraju "starije žene"...
Ali razdvojenost je uticala na njih. Još i više kada su se ponovo našli. Kao potpuni stranci, spremni da se vole i dele dalji život, ali nespremni za to da se, ipak, ne znaju i da su jedni drugima trećima-  stranci!
Različiti roditelji različito su delovali na njih. Naročito na onog koji se ubio. Niko nikoga ne krivi, ali okrutno je kada upleteni zaključe da "siroti Eddy i njegov otac jednostavno nisu bili dobar spoj".

Film ide hronološki i odmah na početku relativno brzo spaja tri stranca, jer poenta ovog filma nije na tom čudu, već na njegovoj podloj pripremi. Three Identical Strangers kao svoju temu postavlja "raspad braće" i traži razloge za to u sprovedenom eksperimentu. Ali na tom terenu nema puno toga da otkrije. Pravi akteri su mrtvi ili dobro skriveni. Studija se samo spominje na kraju, i dolazak do nje je posledica nastanka filma. Međutim i njena cenzurisana verzija sugeriše da neko i dalje ima moć da krije svoje postupke.

Tako Three Identical Strangers biva doku-melodrama, film koji počne neverovatnim i neočekivanim hepiendom, a onda "hepi" lagano nestane iz vazduha, a "end" se razvuče u beskraj, paradoksalno. Braća su neverovatno simpatična i to samo žiga na suze (sažaljevanja), ali ja, na kraju, nisam bio iznenađen izopačenošću sveta. Sem njegovim "semitskim" doprinosom, i to tako brzo nakon zla Drugog svetskog rata. Možda je čitava stvar u kontekstu neki "PTSD", bez želje da ih pravdam.

Neveselo gledanje.

SELEKTAH: 8/10

No comments:

Post a Comment