18 March 2019

AQUAMAN


Možda mi se ne piše "recenzija" ovog filma, ali bih, ipak!, da nešto kažem o njemu.

1. Nicole Kidman
(I) ovim filmom potvrđuje da je, kao Elizabeth Taylor nekada, apsolutno jedina Elizabeth Taylor Holivuda, spreman i sposobna da se prepusti najrazličitijim filmskim ulogama i gledaocu priušti ugođaj tog potpunog prepuštanja. Bez blama i ustezanja. Mislim, u ovom filmu oskarovka Kidman u svojoj 51. godini tabači vodene elijene karate potezima i tronošcem, kao da ima trideset godina manje i kao da joj od ove uloge zavisi dalja karijera. BraFUCKINvo!

2. Jason Mamoa
Kad sam ga gledao u Game Of Thrones ja sam bio ubeđen da se radi o osobi niskog IQ-a višestruko nadoknađenog mišićima za koju nikada više nećemo čuti. Iako je kao nemušti Khal Drogo briljirao. Iako nisam osetio da se film bavi Aquamanom, tj daleko više sam osećao dileme i napore svih ostalih junaka, nego njegove, Mamoa je apsolutni Aquaman koliko je Christopher Reeve svojevremeno bio apsolutni Superman.

3. James Wan
Wan je neviđeno pametan i praktičan reditelj. Autor koji svoj talenat demonstrira kroz strateški pristup materijalu, a ne kroz puko insistiranje na ponavljanju svojih patenata i trejdmark momenata. Aquaman je više od bilo kog superherojskog filma poslednjih decenija osmišljen za azijsko tj kinesko tržište. Nesporno, njegova inherentna inovativnost potiče od činjenice da je podvodni teren neeksploatisan momenat koji sa sobom donosi i nova stvorenja, oblike borbe, scenografije, kostime... Ali Wan je čitavu priču osmislio, htedoh reći "kostimirao", kao bajkoliku pustolovinu koja je osnov najuspešnijih (fantastičnih) istorijskih epova koje "kinezi" svake godine štancuju, kao svoje "superherojske" materijale.

Takva postavka pojednostavila je dramski tok i pružila više prostora egzibicijama na "znanim terenima". Prezentacija morskih bića i čudovišta dominira vizuelnim izgledom filma, borbe su manje više prepoznatljiva tabačenja sa kung-fu ugođajem, uvijena u podvodne glazure. Aquaman, baš kao i ceo DC kompleks, deluje "retro-sveže" i Wan je prepoznao da arhaična postavka njegovog junaka i njegova geneza u "Kralja mora" ne mogu da se takmiče sa ritmom "Avengersa", te ih otuda nije ni postavio kao takmace, već je iste potražio u kompleksu pomenute kineske produkcije epske fantastike.

4. Stephen Chow
Dupe bih dao da vidim kako bi Chow uradio sledeći nastavak. Ili bilo koji DC/Marvelov superherojski.

SELEKTAH: 7/10

No comments:

Post a Comment