04 December 2019

BETWEEN TWO FERNS: THE MOVIE


Iako nikada nisam gledao Zach Galifianakisov web šou (za Funny Or Die), Between Two Ferns, i za to mogu da krivim samo svoje nežne godine ne toliko naviknute na konzumaciju web sadržaja, brzo sam i lako shvatio koncept, kontekst i poentu ovog filma.

Ukratko, Between Two Ferns je Zachov ultra DIY šouić, u kome on intervjuiše slavne, ali to čini sa finim "roast" ugođajem koji čitavu stvar čini hrabrom, uvrnutom, radikalnom, iskrenom i ultra zabavnom. Nakon kataklizmičnog debakla njegovog intervjua sa Matthew McMconaughey-em, Zach dobija spasonosnu ponudu od Funny Or Die televizije- ako snimi deset zanimljivih intervjua do 9. sati određenog datuma dobiće svoj "Late Night" šou. On i njegova skromna ekipa kreće na roud mouvi, a ono što mi dobijamo je u suštini bindžovanje jedne sezone Between Two Ferns zaodenuto u film poprilično klišeizirane konstrukcije i emocionalnih tektonskih pomeranja.

Between Two Ferns impresionira svaki put kada se vrati u ono što je, a to je uvrnuti Zachov šou, ali ozbiljno krahira svaki put kada iz njega izađe, jer poseže za uobičajenim stereotipima "čoveka na putu do uspeha"- nedostatak samopouzdanja, sukob sa starim prijateljima oko novih vrednosti, šta je uspeh- pare ili puno srce?... I svaki od tih aspekata je poprilično stereotipno tretiran, iako su se Zach i (reditelj većine epizoda šou) Scott Aukerman trudili da ih oneobiče, ali sve te intervencije su dolazile nekako spolja i bile samo interesantna fasada na odavno poznatom montažnom objektu.

Ako među vama ima zainteresovanih za to kako se montažni objekat demolira do temelja, a na njegovom mestu podigne nova kuća, pogledajte (ponovo?) Tom Greenovo čedo Freddy Got Fingered. Mislim da je Green bio daleko besniji na svoju depresiju od Zacha. I nije ni čudo što svet skoro da više i ne za njega.

SELEKTAH: 6plus/10

No comments:

Post a Comment