08 April 2020

THE WORLD WAR Z

Nova recenzija kao posledica novonastalih okolnosti


Prvi put sam pisao o ovom filmu ovde, kad je trebalo.
I nisam otišao da pročitam šta sam napisao, pa ako se nešto ponavlja, suck my kiss.

Želja da pogledamo neki "virusni" sadržaj se prirodno javila kao potreba da odvrnemo ventil na stresu i svemu što nas okružuje, da podelimo iskustvo, da ga preživimo posredno i "filmski" i samim tim, možda, sebi ublažimo dešavanja.
Soderberghov Contagion je možda bio previše realan. (A?)

Ništa se od katarze nije desilo. Ni kod mene, ni kod Žozefine. Naša, zajednička, ljubav prema zombijima više je izdominirala nego konfrontacija sa svetom koji se suočenim sa fatalnim virusom rapidno raspada u haos.
Svi pričaju o "svetu posle korone", ne znam zašto ja mislim da će sve se resetovati i vratiti na staro mnogo brže nego što mi mislimo i da će ljudi (širom sveta?) biti srećni i zadovoljni time da je pronađen lek ili vakcina i jedna opasnost neutralizovana. Ne toliko kao "bully" koji ostavlja traume za ceo život, koliko kao čopor vukova koji je pretio iz obližnje šume, i na taj način promenio živote.

Ne znam kako se Marc Forester zatekao u ekranizaciji romana Maxa Brooksa. Njegov Bond, Quantum Of Solace definitvno nije bio nešto što su kritika i publika pozdravili, a veći deo ostatka njegovog opusa (iz koga vam posebno preporučujem sjajni Stranger Than Fiction) nije ga krojio za ovu apokaliptičnu akciju.

Brad Pitt, kao frontmen celog filma, podjednako i štrči i prija. Prija jer je Brad Pitt, štrči, jer definitivno niko nikada nigde nije poverovao da je on neki talentovani krizni stručnjak, plus prisustvo velikog holivudskog glumca uvek kvari uživljavanje u realističnost haosa i proizašlu tragediju.

Međutim, tamo gde od Forestera nismo očekivali mnogo, on se pokazao kao vrlo zahvalan. The World War Z ne gubi vreme u njanjave i utopijske hvalospeve trenutnom stanju, pre nego što nas gurne u provaliju. Akcija kreće u petoj brzini i uglavnom ne usporava do kraja. The World War Z je brz i razularen koliko i njegovi zombiji. Forester je apsolutnu prednost dao senzacionalizaciji haosa i direktnih i neposrednih reperkusija izbijanja epidemije. One poetične, koje svet ujedinjuju u jedno, mahom ostaju u setnim pogledima Brada Pitta ili su razbucane preduzetnim dejstvom izraelskih operativaca.

Najveći cinizam filma i šamar-opomena nama, gledaocima, zemljo-žiteljima, leži u činjenici da virus "zaobilazi" one koji su već mrtvi tj terminalno bolesni, ne želeći da se nastani u organizme kojima su dani odbrojani, i svet će upravo tu "dijagnozu" koristiti kao lek, da ga zavara. Zahvaljujući poznavaocu kriznih situacija, Maxu Brooksu, dobijamo par instantnih bisera- poput toga da je "Majka priroda" najveći serijski ubica, koji, ipak, ostavlja trag kako da se njenim zločinima uđe u trag i oni neutrališu. S ono malo kompetentnog mozga, pokušavao sam da razumem šta bi bile skrivene slabosti prirode demonstrirane u širenju korona virusa, koje sada ne vidimo, a u kojima se krije rešenje i spas. Bio sam Brad Pitt za trenutak.

Sedam godina kasnije, The World War Z izgleda i prija mnogo bolje nego kada je realizovan i deluje mnogo bespoštednije nego što se tada činio. Na vama je da li ćete ostati kod kuće ili nastaviti da se krećete, ali znamo šta je "stručnjak" Brad Pitt preporučio.

SELEKTAH: 8minus/10

2 comments:

  1. mi ga gledali prvi put pre neki dan.

    osim dobro snimljenih akcionih scena, meni je sve ostalo na nivou priče za decu, da ne spominjem da politička poruka filma deluje kao da je direktno finansirana od strane svetske zdravstvene organizacije koja bi trebalo da nas ubedi da je naučno-eksperimentalna institucija koja predstavlja jedini spas čovečanstva, a u realnosti je birokratska institucija koja žmuri ili čak i podržava ogromne manipulacije farmaceutskih kompanija.

    u kontekstu toga preporučujem netflixov dokumentarni serijal "dirty money" ako ga već nisi ukačio. svet se neće vratiti na staro jer će mala i srednja preduzeća podneti najveći teret ove krize dok za isto vreme multikorpacije tipa amazon rastu više nego ikad.

    ili što bi heraklit rekao "ne možeš dva puta ući u istu reku".

    budi mi dobar.

    ReplyDelete
  2. Casa Poluprazna08 April, 2020 21:42

    da repliciram prethodnom govorniku, naravno da ce se svet vratiti na staro, i to je lose jer su posle poslednje velike krize banke i propali menadzeri isplaceni ogromnim padobranima i sta je bilo? nista, svi su jos i bogatiji, tramp je predsednik, sanders je odustao od kampanje, sistem funkcionise jede sam sebe, virusi se ne otkrivaju na vreme a ako se otkriju zataskavaju se, onda cekamo vakcinu.....kad bi recimo uvek nespremna Italija izvukla pouke jos bi nesto i vredelo ovako....a sto se filma tice, kao i jos poneki mnogo bi zanimljivije bilo videti dokumentarac o snimanju jer je navodno bilo zestokih pickaranja na relaciji glumac-reditelj-producenti, taj forster bas nema srece sa produkcijama, kazu da za njegov bond nije ni postojao scenario nego su dopisivali na licu mesta

    ReplyDelete