07 April 2020

TROLLS WORLD TOUR


Iz nekog razloga moja deca vole ovo. Mislim, prvi deo. Možda ih šarenilo trolova podseća na šarenilo svih onih videa u kojima iskusni jutjuberi otpakuju "kinderjaja". Možda vole što sve vreme provejava neka pesma. Možda im gledanje trolova deluje u isto vreme i kao virtuelno igranje s tim igračkicama.
Nemam drugog objašnjenja.

Trolls World Tour nije ono što naslov kaže. Trolovi iz prvog dela ne idu ni na kakvu svetsku turneju. Ime je dosta nesrećno proizašlo iz želje da se trolovi i pop izvođači što više izjednače. A priča je zapravo o tome kako "pop trolovi" (junaci prethodnog filma) otkrivaju da je jednom davno postojalo "ujedinjeno kraljevstvo" trolova u kome su postojala razna trol plemena "žanrovski" podeljena po muzici koju su preferirali- fank, hip hop, kantri, rok, a bilo je i onih "manjina" koje su se borile za opstanak, poput jodlera i kej-popera. Svako pleme je imalo svoju "strunu", ali posle sukoba su se razišli i više nije bilo kontakta među njima.

Film počinje tako što "rok pleme" predvođeno reakcionarnom hard-rokerkom Barb kreće u osvajanje ostalih plemena, tj otimanjem im matične strune, kako bi rok zavladao kao "religija" svih trolova. Pop trolovi su tome, naravno, na putu, željni da, kao Michael Jackson, ujedine ceo svet u harmoniji.

Film je predosadan, muči se u svakom aspektu priče, baš koliko se i pet scenarista mučilo sa njom. Jedina impresivna stvar su teksture koje čine scenografiju i krajolik u kome trolovi žive, koje su i lepo izmaštane i lepo izrenderovane, i svakako treba da im posvetite pažnju.

Time da rokeri, koji zvuče kao derivati najgorih kaver-pab rok bendova reprezentuju "rok muziku" u 2020, i to predvođeni senilnim kraljem koga tumači Ozzy O, dok svi ostali manje-više uživaju u apdejtovanim verzijama svojih žanrova, čini ovaj film površnim, nepromišljenim i izošljarenim, i verovatno najviše od svega boli, zapravo, u kojoj meri je podcenjena "kor" publika- tj deca. Leon koji je pre par dana zavoleo Lil Nas X-ovu Rodeo i neprekidno je vrti na Žozefininom ajpodu (a jutros ga je naučila da pritiskanjem mikrofona na daljinskom "poručuje" i sa tevea), ne razume "trol" svemir i zašto je sve u njemu kao u lošem filmu iz devedesetih koji izgleda kao da ga "kul" roditelji prave za svoju decu u edukativne svrhe.

SELEKTAH: 2minus/10

No comments:

Post a Comment