15 September 2020

CUTIES (aka MIGNONNES)

Jebala nam je kevu Bijonsara.
Mislim, nama roditeljima.
Koji imamo ćerke.


(ovo je inače kontroverzni, pa zabranjeni Netflixov promo poster za film)


Kako vaspitati svoje dete? Pitanje od milijardu dolara.
Film Cuties, baš kao i film Amateur Teens pre njega, naslućuje i otkriva koliko to nije lako. A u filmu Maimoune Doucoure vidimo kako je to posebno teško imigrantskim porodicama zarobljenim u prošlom vremenu svojih tradicija, hiljadama milja udaljenih od svog prirodnog staništa, i u frontalnom sudaru sa zapadnom (pop)kulturom sa kojom i najslobodoumniji roditelji teško drže korak i održavaju diplomatske odnose.

Cuties, kako je ime amaterske plesne grupe koju su osnovale četiri jedanaestogodišnjakinje u ovom filmu, je jednostavan, više pedagoški, nego dramski, "pošten" i iskren film, koji, što je za nas roditelje, moram da napomenem, najbitnije- poentira kako treba- deca treba da budu deca i da se bave dečijim stvarima. Ne-roditelji među vama gledaocima, napućeni hipsteri i hardkor liberali povratiće nad svim Maimouneinim zaključcima i previše pojednostavljenoj obradi teme, u potrazi za dramskijim, filmskijim, radikalnijim i manje popujućim sadržajem. I to je njihovo pravo. Kao roditelj, ja sam ponuđen dovoljno izbalansiranim uvidom, spašen hepiendom i zadovoljan poukom.

Međutim, ono što će nas ujediniti u tapšanju ovom filmu, koji se bavi malom senegalskom devojčicom Amy koja se bori da pomiri dve realnosti. Prvu i privatnu, u kojoj njena majka proživljava krizu, jer otac, musliman, iz Senegala uskoro treba da dovede "drugu ženu" u njihov pariski, i dalje izbeglički, život, i drugu, javnu, u kojoj njene vršnjakinje šetaju naokolo s dopičnjacima navučenim do tek zapupelih grudi, naoružane "etitjudom" pokupljenim iz "hip hop" videa i pesama, voljne, ali nedovoljno edukovane, da poput francuskih i inih Bijonsara širom sveta zavitalju svojim guzama u ritmu muzike za ples.

Cuties tako postaje coming of age dramica koja je, srećom, pametno presečena na putu sazrevanja i ostavljena u detinjstvu, da još neko vreme ne odraste. Ono što pratimo je poznata priča o sticanju, gubljenju, ponovnom sticanju i tako krug, prijatelja i samopouzdanja, i pravljenja nepromišljenih poteza (a Maimounea ne zazire od vrlo reskih i kontroverznih činova). Ono što filmu daje aromu koje ćete pamtiti jeste smelost sa kojom se Maimouna upustila u dočaravanje seksualizacije tinejdžerki i zaista impresivna participacija devojčica (naročito glavne junakinje, u tumačenju Fathie Youssouf). Kunem se, a naročito ako ste muški roditelj, da ćete u brojnim trenucima filma hvatati sebe kako preispitujete sebe da li je ok da gledate ono što vam se prikazuje, kao i kakav odnos treba da imate prema tome, i činjenici da ste to odgledali. Uznemirujuća je pomisao koliko je "svet" moćan i voljan da preuzme kontrolu nad vašim detetom, koliko je lako dečije odomaćivanje u "seks kulturi" i koliko je lako uplesti se u intelektualna razmišljnja o sopstvenoj "obavezi" da se tome "emancipovano" prepustite ili "zatucano" pobunite. Srećom, Maimounea odlučuje za nas.

RODITELJSKI SELEKTAH: 8plus/10

No comments:

Post a Comment