26 September 2018

BEAK> - >>> (Invada)

Pošto me neviđeno mrzi da svaki čas prebacujem tastaturu sa SRP (Lat) na ENG i nazad da bih mogao da napišem ime benda i ime albuma kako treba, u nastavku BEAK> će biti samo BEAK, a >>> 3 Arrows (prethodni 2 Arrows i debi samo Arrow). Izvinjavam se svim fanovima benda i svim lingvističkim i drugim čistuncima zbog propuštene prilike da izmasturbiraju.


Kraut albumi su obično dugački. Dosadnjikavi i dugački.
3 Arrows proleti. Ponekad zvuči toliko pop da moram da se podsetim da se radi o (više?) kraut projektu Geoffa Barrowa, multinstrumentaliste trija Portishead i vlasnika barem još dva projekta, Quakers i Drokk.
Kraut albumi, usled motorike koja ih pokreće, često umeju da budu neemotivni. 3 Arrows i na tom polju, mahom svojom atmosferičnošću, ali i melanholičnim, folk pasažima koji poprilično zašećeruju retro ugođaj, ostavlja drugačiji utisak.

Sa svim tim impresijama nisam se sreo na prethodna dva albuma BEAK. Zato u ovom trenutku ne mogu da vam kažem da li su oni sve to nudili, a ja nisam primetio ili tada nisam bio raspoložen za to. Ili nisu.

Počinje kao Black Sabbath na malom odmoru, sa The Brazilian, nakon čega već singl Bean Down raspoloženje spušta među Silver Apples unučad. Iz daleka nekom sve možda malo zaliči i na The Beta Band. Kraut se čini kao sredstvo za rekreiranje amerikane.
U Birthday Suit ta potreba za intimnijom atmosferom (uprkos žanmišelžarizaciji) nastavlja da tinja.
Tu mi se 3 Arrows učinio kao neka audio slikovnica. Zvuci su naivni i nekako dečije i primitivno dočaravaju prijatne i strašne stvari. To je naročito očigledno u Harvester u kojoj imate utisak da su gudači napali Simona i Garfunkela.

Najviše me obraduje Alle Sauvage, koja je i najduža, sa svojih sedam i po minuta. Ima veseo (mug?) rif čije ponavljanje samo produbljuje moj osećaj da sam zarobljen u 1986. ispred televizora na kome uskoro kreće repriza noćnog programa neke od jugoslovenskih televizija. Osećaj je neodoljiv!

Minijatura Teisco je kao neka rana stvar Pixies samo odsvirana na instrumentima koje ovi nikada nisu koristili.
Zamišljam da se kule ruše dok ovo svira u poslednjim minutama nekog filma.

Slušajući 3 Arrows imate utisak da slušate album, da neko želi da okupira deo vašeg vremena, da vas zadrži, privoli, zavoli, provoza.
Dosta romantično. Sve to.

SELEKTAH: 8/10

5 comments:

  1. Nikakvo prebacivanje nije bilo potrebno, "veće od" se na srbolatiničkoj tastaruri nalazi levo od (srbolatiničkog) Y, i dobija se pritiskom na Shift i spomenuti gumb.
    Numb će rado slsk-ovati ovaj album ukoliko uspe s obzirom na problematiku >>>

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onda nemaš srbolatiničku tastaturu, na ovoj čak i piše uz sve kvačice.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. cuo jedno iskakanje bubnja iz ritma na >>>

    ReplyDelete